Inundații devastatoare în județele din vestul și centrul țării, unde a plouat torențial în ultimele zile. Nivel record al viiturii pe Crișul Negru

Ploile și topirea zăpezii au făcut că Arieșul Mare să iasă din matcă. Apa și a schimbat cursul și a distrus tot ce i a ieșit în cale. În satul Islaz mai multe locuințe au fost inundate, iar în satul Galbena, podul care face legătură între DN 75 și sat a fost distrus de viitură astfel că zeci de oameni sunt izolați.

Dezastru a fost și în județul Bihor unde au fost ploi cum nu s-au mai văzut în ultimii 100 de ani. Au căzut 150 de litri pe metru pătrat, iar Crișul Negru a ajuns la debite istorice. Apele s-au revărsat și au inundat zeci de gospodării. Familii întregi au fost evacuate.

Cea mai gravă situație a fost pe Crișul Pietros unde zeci de locuințe și un drum județean au fost distruse. Reprezentanți de la ISU și de la Apele Române sunt în zonă. Cel puțin până la miezul nopții sunt în vigoare avertizări cod portocaliu pe mai multe râuri.

Vremea instabilă va afecta în următoarele zile aproape întreagă țară. Vântul bate de ore bune și a atins și 80 de km pe oră la rafală, în zonele de munte. În Argeș, un copac a căzut peste mai multe mașini, altul a fost pus la pământ iar la Constanța o macara a fost doborâtă de vânt.

În Capitală, zeci de copaci au fost doborați de vântul puternic. De mâine, ploile se extind din vest către restul regiunilor.

Autoritățile rămân în alertă în zonele vizate de avertizări, iar cursurile de apă sunt monitorizate permanent.

Source

Distribuie știrea