Mii de migranți iau cu asalt enclavele spaniole Ceuta și Melilla

Spania se confruntă cu cel mai mare val de migranți de până acum. Peste 6000 de marocani, între care 1500 de copii, unii dintre ei singuri, au vâslit sau au înotat până în enclavele spaniole Ceuta și Melilla. Mulți au leșinat la mal și au primit sprijin de la Crucea Roșie. Armata a intervenit cu tancuri și sute de militari pentru a tine situația sub control. Migranții sunt găzduiți temporar pe un stadion iar copiii într-o hala industrială până la întoarcerea în Maroc.

Ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska: Până în acest moment am trimis deja înapoi 2700 de persoane, repet 2700 de persoane, care au intrat în țara noastră ilegal. Și vom continua acest proces cât timp va fi necesar. Am trimis în zonă forțe armate, care patrulează alături de agenți de la Poliția Națională și Garda Civilă.

În total peste 1300 de forțe de ordine au fost trimise în Ceuta. Premierul Pedro Sanchez și-a anulat vizita la Paris și a plecat de urgență la frontieră.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Spaniolii și rezidenții din Spania, din orice colț al țări, trebuie să știe că integritatea teritorială a Spaniei, granițele sale, care sunt de asemenea granițele Uniunii Europene și pe deasupra securitatea și liniștea populației, vor fi apărate de Guvernul Spaniei.

Aflate la 14 și respectiv 130 de km de Peninsula Iberica, Ceuta și Melilla sunt singurele teritorii ale Uniunii europene de pe continentul african, care aparțin Spaniei și care reprezintă pentru foarte mulți migranți o poartă de intrare în Europa.

Source

Distribuie știrea