Iohannis: Flancul estic a fost întotdeauna „un punct care trebuie apărat cu orice preţ”, indiferent cine a fost la guvernare în statele aliate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susținute la Riga, unde a prezidat, alături de omologul său polonez, Summitul Formatului „București 9”, că au existat mereu schimbări în guvernele statelor NATO, dar politica de securitate a fost şi va rămâne stabilă. Precizările au venit în contextul scorului obţinut de partidele conservatoare şi extremiste la alegerile europarlamentare din unele țări aliate.

Iohannis a subliniat că flancul estic al NATO a fost considerat întotdeauna „un punct care trebuie apărat cu orice preţ”, indiferent cine a fost la guvernare în statele aliate.

„Nu am constatat niciodată o abordare care pune în dificultate securitatea flancului estic. Indiferent cine a fost la guvernare în statele aliate, întotdeauna flancul estic a fost considerat ca fiind un punct care trebuie apărat cu orice preţ. Întotdeauna s-au discutat măsuri într-un mod foarte realist şi constructiv şi s-au făcut paşi foarte serioşi şi trebuie să ne uităm în urmă. Schimbări în guvernele naţionale în statele aliate au fost tot timpul, ba mai de stânga, ba mai de dreapta, dar politica de securitate a fost stabilă în NATO şi aşa va rămâne”, a declarat Iohannis, întrebat dacă situaţia politică din Franţa şi scorul obţinut de partidele conservatoare şi extremiste la alegerile europarlamentare ar putea avea un impact negativ asupra securităţii flancului estic al NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a coprezidat, marţi, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Riga, alături de omologul polonez şi leton, Andrzej Duda, respectiv Edgars Rinkevics.

Distribuie știrea