Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie pentru liceu. Alexandru Muraru: Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației Iași 2022 – noile generații trebuie să învețe lecțiile trecutului

„Propunerea, făcută în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, în vederea introducerii ‘Istoriei Comunismului în România’ ca disciplină obligatorie pentru liceu, a fost cuprinsă în proiectul Legii învățământului preuniversitar ‘România Educată'”, anunță deputatul Alexandru Muraru.

03 Martie 2023, 19:27 (actualizat 03 Martie 2023, 19:40) Știrile TVR |

Ligia Deca și Alexandru Muraru / FOTO: Facebook – Alexandru Muraru

„Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației la Iași 2022, atunci când am subliniat faptul că generațiile de mâine trebuie educate în spiritual democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei”, arată Alexandru Muraru într-un comunicat de presă.

Propunerea „promovează adevărul istoric și lecțiile trecutului” și este susținută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, „care va avea un rol instrumental în armonizarea materiei în programa școlară”, notează Muraru.

„Potrivit proiectului de lege, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina ‘Istoria Comunismului în România’ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică)”, a explicat Reprezentantul special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

„Printr-o ofertă educațională flexibilă și ancorată în realitate, este important să pregătim nu doar oameni pentru piața muncii ci buni cetățeni într-o democrație puternică”, notează Muraru.

„După trei decenii de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Avem această datorie în fața unui context social în care mesajele de ură și propaganda negaționistă nasc nostalgii față de regimul comunist criminal și ilegitim. Viitorii cetățeni și lideri trebuie să dobândească o formă de reziliență solidă, iar discipline ca aceasta, precum și ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ vor crea conștiința civică necesară pentru a respinge prejudecățile istorice, propaganda distorsionărilor false, germenii discriminării și nostalgiile regimurilor totalitare. Astăzi, tot mai mulți cetățeni români riscă să cadă victime narațiunii antieuropene și antidemocratice, fenomen exploatat pe valul emoțional al unui război dus la granița României în care democrația se apără cu viața în fața totalitarismului. Pentru clădirea unui viitor durabil, noile generații născute după 1989 trebuie să rememoreze adevărul istoric și să învețe lecțiile trecutului iar acest deziderat național nu poate fi îndeplinit decât prin investiția în educație”, mai atrage atenția deputatul.

Alexandru Muraru i-a mulțumit public ministrului Ligia Deca pentru că a acceptat această propunere.

Source

Distribuie știrea