Italia a devenit destinaţia favorită a condamnaţilor din România. Opt condamnaţi celebri din ţara noastră şi-au găsit acolo liniştea în ultimii 3 ani

Plecarea din țară a unor persoane chiar înainte de a primi o condamnare sau înainte de momentul încarcerării este deja o practică folosită de mulți infractori români. Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor și ale Poliției Române, unul din 5 condamnați definitiv dispare de la domiciliu chiar înainte de pronunțarea unei sentințe de închisoare cu executare. Italia a devenit destinaţia favorită a condamnaţilor din România. Liliana Năstase ne explică.

16 Iunie 2022, 20:43 Știrile TVR |

Opt condamnaţi celebri din ţara noastră şi-au găsit liniştea în ultimii 3 ani în Italia.

Judecătorii din Peninsulă au respins rând pe rând extrădările solicitate de România.

Ultimul caz este al lui Mario Iorgulescu, fiul şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, acuzat în România de omor şi condamnat într-un alt dosar pentru tentativă de omor. Magistraţii din Milano au decis ca acesta să nu fie extrădat, iar procurorul general italian nu a contestat decizia.

Afaceristul Sorin Strutinsky – condamnat pentru spălare de bani – este căutat de aproape 3 ani. El a plecat din țară cu o săptămână înainte de decizia judecătorilor.

La fel, și Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani.

În România, Strutinsky are de executat 10 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență, însă autorităţile din Bologna au refuzat extrădarea sa.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost arestată în Bari, în urmă cu 2 ani. Tot acolo a fost găsit și controversatul om de afaceri clujean Ion Benea. Cei doi erau dați în urmărire internațională pentru că fugiseră din țară după condamnările primite pentru fapte de corupție.

Italienii au refuzat extrădarea lor și i-au pus în libertate.

VEZI și Ministerul Justiţiei propune o ‘lege a fugarilor’. Condamnații care nu se predau, considerați evadați. Proiectul, în dezbatere publică

La începutul lunii august anul trecut, omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost arestat în Grecia, unde se afla în vacanță alături de partenera sa, Angela Martini, și de mai mulți apropiați, însă, ulterior, statul elen a refuzat extrădarea cerută de România și fostul acționar al lui Dinamo a revenit în Italia, unde era stabilit şi unde judecătorii deciseseră deja că poate executa pedeapsa în stare de libertate.

VEZI și Fugarul Dragoș Săvulescu îi răspunde ministrului Justiției, după ce Cătălin Predoiu s-a arătat dezamăgit că justiția italiană nu l-a extrădat în România

Astăzi, alţi doi inculpaţi condamnaţi în dosarul lui Sorin Oprescu aşteaptă verdictul autorităţilor italiene privind extrădarea. Cornel Popa şi Romeo Albu, condamnaţi la 11 ani şI 6 luni şi, respectiv, 6 ani de închisoare, s-au predat în Napoli săptămână trecută și au fost lăsaţi liberi până la judecarea extrădării. Aceştia şi-au construit un imperiu în Peninsulă, au rezidenţă şi afaceri înfloritoare.

VEZI și Doi condamnați din dosarul Sorin Oprescu s-au predat în Italia. Care este rețeta „optimizării judiciare” a fugarilor români în străinătate și de ce apelează la ea

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea