Kievul neagă că ar fi oferit Rusiei noi garanții pentru a reveni la acordul privind transportul de cereale. “A fost o poziţie de forţă, nu de concesii”

Ucraina a negat joi că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere.

03 Noiembrie 2022, 15:03 (actualizat 03 Noiembrie 2022, 15:15) Știrile TVR |

Vapor, cereale

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat că Kievul nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente deja în Acordul privind exportul de cereale.

El a adăugat că Moscova a revenit la acest acord “datorită eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan”, care, în coordonare cu Ucraina, au “găsit cuvinte” pe care preşedintele rus Vladimir Putin “le-a înţeles”.

A fost o poziţie de forţă, nu de concesii“, a afirmat diplomatul ucrainean, adăugând că “revenirea Rusiei la îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul iniţiativei privind cerealele ilustrează în mod clar o formulă eficientă: poziţie puternică + acţiune decisivă = rezultat“.

Kremlinul declarase că Rusia a decis să deblocheze acordul privind cerealele după ce Ucraina a oferit “garanţii scrise” că nu va folosi coridorul de cereale în scopuri militare, a reamintit reprezentantul diplomaţiei ucrainene.

În acest sens, Nikolenko a precizat că “Ucraina nu a folosit şi nu intenţionează să folosească coridorul de cereale în scopuri militare”, subliniind că “partea ucraineană respectă cu stricteţe prevederile acordului”.

“În cadrul acestui acord, părţile s-au angajat să asigure un mediu sigur pentru funcţionarea coridorului de cereale”, a indicat el, insistând că “Ucraina nu a pus niciodată în pericol ruta cerealelor”.

Purtătorul de cuvânt citat a mulţumit din nou ONU şi Turciei “pentru leadershipul în restabilirea funcţionării coridorului de cereale, care joacă un rol important în asigurarea securităţii alimentare globale”.

Acest acord, semnat în iulie, sub egida ONU şi a Turciei, a permis exportarea a milioane de tone de cereale blocate de război în porturile Ucrainei.

Rusia şi-a suspendat la sfârșitul săptămânii trecute participarea la respectivul acord, acuzând Ucraina că a lovit nave ale flotei sale din Sevastopol (în Crimeea anexată), cu drone aeriene şi maritime, utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea