Kremlin: Vladimir Putin nu s-a trezit în mijlocul nopţii pentru a urmări dezbaterea Biden-Trump

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu s-a trezit în mijlocul nopţii pentru a urmări dezbaterea prezidenţială din SUA dintre democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump, iar Rusia nu comentează politica internă a SUA, a transmis vineri Kremlinul, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Totuşi, nu cred că vă aşteptaţi ca preşedintele Rusiei să-şi pună ceasul deşteptător, să se trezească în mijlocul nopţii pentru a privi dezbaterile din Statele Unite ale Americii„, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat de un ziarist dacă Putin a urmărit dezbaterea electorală dintre Biden şi Trump.

Avem o mulţime de teme care sunt cu adevărat importante pentru ţara noastră, care sunt relevante pentru noi. Acestea sunt problemele de care se ocupă preşedintele nostru. Dezbaterile din SUA nu fac parte din subiectele principalele de pe ordinea de zi„, a completat el, profitând de ocazie pentru a reafirma că Rusia nu s-a amestecat niciodată în problemele interne ale SUA, referire la acuzaţiile democraţilor americani că Moscova ar fi influenţat victoria lui Trump la alegerile din 2016.

Citește și: Analiză France Presse | Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb şi un Biden confuz

Biden a avut o prestaţie slabă în dezbaterea cu Trump, lucru care a alimentat discuţia despre vârsta prea înaintată a actualului preşedinte democrat, care la 81 de ani doreşte un al doilea mandat. Rusia şi invazia acesteia în Ucraina s-au numărat printre subiectele intens abordate în dezbatere.

Astfel, Trump a respins iniţiativa prezentată în urmă cu două săptămâni de Putin de a pune capăt războiului din Ucraina, în care liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

De partea sa, Biden a reafirmat în dezbatere că Putin este „un criminal de război” care a ucis mii de oameni, care vrea să restabilească Uniunea Sovietică şi să invadeze noi teritorii după Ucraina.

Citește și: Ar putea fi înlocuită candidatura la prezidențiale a lui Joe Biden înainte de alegeri?

La rândul său, Trump a spus că dacă SUA ar fi avut un „preşedinte adevărat” care să fie respectat de Putin, liderul rus nu ar fi invadat niciodată Ucraina, afirmaţie la care Biden a răspuns: „Daţi-i drumul, lăsaţi-l pe Putin să intre şi să controleze Ucraina, apoi să meargă în Polonia şi în alte locuri. Vedeţi atunci ce se întâmplă!. El (Trump) habar nu are despre ce naiba vorbeşte”.

Putin a susţinut anterior că preferă victoria lui Biden, întrucât este un lider mult mai previzibil decât Trump, declaraţie pe care fostul preşedinte republican a luat-o drept un compliment.

În acelaşi timp, preşedintele rus i-a luat apărarea lui Trump în problema proceselor deschise împotriva acestuia în SUA, considerându-le acţiuni de persecuţie politică, şi a estimat de asemenea, la fel ca Trump, că alegerile prezidenţiale din SUA au fost fraudate în 2020 în favoarea lui Biden cu ajutorul voturilor prin corespondenţă. Preluare Agerpres

Citește și: Dezbatere Trump – Biden: Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă SUA aveau un „lider”, afirmă fostul președinte american

Distribuie știrea