Urşii de pe Transfăgărăşan urmează să fie relocaţi în sanctuarul de la Zărneşti

Urşii care îşi fac frecvent apariţia pe DN 7C – Transfăgărăşan urmează să fie relocaţi în sanctuarul de la Zărneşti, judeţul Braşov, a anunţat, vineri, prefectul de Argeş, Dragoş Predescu.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Argeş, Dragoş Predescu a participat la o şedinţă de lucru pe organizată pe Transfăgărăşan şi condusă de ministrul Mediului, Mircea Fechet. La şedinţă au mai luat parte reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu: Jandarmeria Argeş, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Primăria Arefu şi gestionarul fondului cinegetic.

„Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toţi cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urşii de pe Transfăgărăşan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urşi. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului”, a declarat prefectul judeţului Argeş, citat în comunicat.

Ministrul Mircea Fechet a apreciat că rezolvarea problemei urşilor de pe Transfăgărăşan era o urgenţă.

„Problema acestor urşi trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente şi, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. (…) Situaţia de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiştii care aleg să ignore legea şi recomandările autorităţilor şi se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În acelaşi timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiştii m-au informat că aceşti urşi şi-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerşitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană. (…) Soluţia identificată este relocarea acestora într-o rezervaţie dedicată, unde să poată fi monitorizaţi şi îngrijiţi corespunzător”, a afirmat Fechet. 

Distribuie știrea