Kremlinul denunţă o tentativă de „politizare” a celei de-a 7-a arte după succesul documentarului „Navalny” la Oscaruri

Kremlinul vede în acordarea premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar peliculei „Navalny”, un film despre liderul opoziţiei ruse Alexei Navalny, o tentativă de „politizare” a celei de-a 7-a arte, informează AFP, preluat de Agerpres.

13 Martie 2023, 14:40 Știrile TVR |

Opozantul rus Alexei Navalnîi

În regia canadianului Daniel Roher, lungmetrajul prezintă ascensiunea politică a lui Alexei Navalny, tentativa de asasinat căreia i-a supravieţuit cu greu şi încarcerarea sa ulterioară.

„Şi mai este cineva care nu a putut fi cu noi în această seară: Alexei Navalny, liderul opoziţiei ruse, rămâne în detenţie în regim de izolare din cauza a ceea ce el numeşte – vreau să mă asigur că îi citez corect cuvintele – războiul de agresiune nedrept al lui Vladimir Putin în Ucraina”, a declarat Roher la primirea statuetei.

La rândul său, Kremlinul a acuzat Hollywoodul că încearcă să „politizeze” cea de-a 7-a artă.

„Chiar dacă nu am văzut filmul, presupun că există un anumit element de politizare a subiectului”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa presei.

„Hollywood-ul însuşi nu se fereşte uneori să îşi politizeze operele”, a adăugat el.

Închis de mai bine de doi ani, Navalny a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia după o otrăvire pe care el o atribuie Kremlinului, în pofida dezminţirilor acestuia.

În martie anul trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru ceea ce el consideră a fi acuzaţii fictive de „fraudă”.

Yulia Navalny, soţia politicianului rus, a urcat pe scena galei Oscar şi a susţinut un scurt discurs prin care s-a adresat soţului ei, criticându-l totodată pe Vladimir Putin.

„Soţul meu se află în închisoare pur şi simplu pentru că a spus adevărul. Soţul meu este în închisoare pur şi simplu pentru că apără democraţia”, a declarat duminică aceasta.

Produs de HBO Max şi de CNN Films, „Navalny” a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul de film Sundance la 25 ianuarie 2022.

În februarie 2023, lungmetrajul a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun documentar la gala premiilor BAFTA de la Londra.

Source

Distribuie știrea