Kurzi uciși la Paris: Suspectul intenționa să ucidă străini

Pensionarul francez care a recunoscut că a ucis trei kurzi vineri, la Paris, a mers mai întâi într-o suburbie cu o populaţie mare de imigranţi, “pentru a ucide străini”, faţă de care a mărturisit că simte o “ură patologică”, a anunţat duminică Parchetul, informează AFP.

25 Decembrie 2022, 15:29 (actualizat 25 Decembrie 2022, 15:40) Știrile TVR |

Poliția franceză / FOTO: Shutterstock www.shutterstock.com

“În cele din urmă, a renunţat să treacă la fapte, având în vedere că nu erau prea mulţi oameni în zonă şi din cauza îmbrăcăminţii care îl împiedica să-şi reîncarce arma cu uşurinţă”, a anunţat procuroarea Parisului, Laure Beccuau.

Aflat în arest, bărbatul de 69 de ani a recunoscut că simte “o ură faţă de străini, care a devenit de-a dreptul patologică”, a adăugat ea, citată într-un comunicat de presă.

Suspectul, care a fost dus la un centru de psihiatrie aparţinând Prefecturii poliţiei, s-a descris drept “depresiv” şi “sinucigaş”, declarând că “şi-a dorit întotdeauna să ucidă migranţi străini” după ce i-a fost spartă locuinţa, în 2016, eveniment pe care el îl consideră drept “declanşatorul” urii sale, a explicat procuroarea. În acel incident, fostul mecanic de tren şi-a lovit cu brutalitate atacatorii. El a fost condamnat pe 30 iunie pentru aceste fapte la 12 luni de închisoare pentru violenţă, condamnare la care a făcut recurs.

Vineri, bărbatul a deschis focul în faţa unui centru cultural kurd, situat într-o zonă comercială aglomerată, populară în rândul comunităţii kurde din centrul Parisului, ucigând 3 persoane – doi bărbaţi şi o femeie. Trei bărbaţi au fost răniţi, dintre care unul grav.

Atacatorul “a mers mai întâi dis-de-dimineaţă la Saint-Denis, înarmat cu o armă şi cu muniţie, pentru a comite crime asupra străinilor”, a relatat procuroarea. Un bilet de transport în comun şi primele analize ale imaginilor de pe camerele de supraveghere confirmă ipoteza.

Întors la casa părinţilor săi din Paris, bărbatul “a hotărât apoi să meargă pe jos până la rue d’Enghien, unde ştia că se află centrul kurd, cunoscând acest cartier”. Bărbatul a declarat că este supărat pe “toţi migranţii” şi a explicat că “s-a luat de victime pe care nu le cunoştea, precizând că este supărat pe kurzi pentru că ‘au luat prizonieri în timpul luptei lor împotriva Daesh (organizaţia teroristă Statul Islamic – n.r.) în loc să-i ucidă'”, explică Beccuau.

Bărbatul a mărturisit că “nu şi-a stabilit în prealabil numărul victimelor, ci că a intenţionat să folosească toată muniţia şi să se sinucidă cu ultimul glonţ”, potrivit procurorului.

În momentul reţinerii sale, într-un salon de coafură unde a fost imobilizat înainte de intervenţia poliţiei, i-a fost descoperită arma, “patru încărcătoare care conţin în total 14 gloanţe, o cutie de 25 de gloanţe”.

El a recunoscut totodată că “singurul său regret este că nu s-a putut sinucide, adăugând că întotdeauna îşi spunea că, dacă se sinucide într-o zi, ‘va lua cu el şi duşmanii în mormânt’, precizând că prin ‘duşmani’ înţelege ‘toţi străinii non-europeni'”, a explicat Beccuau.

Sursa: Agerpres

Source