Este dedicată taţilor, bunicilor şi tuturor bărbaţilor care joacă rolul de tată în viaţa cuiva, părinţilor responsabili şi implicaţi în creşterea şi educarea propriilor copiii. Ziua Tatălui urmează la o săptămănă după Ziua Mamei, şi este, de asemenea, un bun prilej pentru ca modelele pozitive să fie promovate în familie şi societate.
Cum să fii un tată bun?
După succesul obţinut de americanca Anna Jarvis în 1910 cu proclamarea Zilei Mamei, s-a dorit sărbătorirea şi altor membrii ai familiei, ziua tatălui fiind cea mai bună alegere.
Un rol important în existenţa acestei sărbători mondiale l-a avut Sonora Dodd, fiica unui veteran de război care şi-a crescut singur cei şase copii. După celebrarea mamei, în 1909, Sonora Dodd i-a spus pastorului său că şi taţii ar trebui să aibă parte de o asemenea sărbătoare şi a sugerat ziua de 5 iunie, ziua tatălui ei, pentru un asemenea eveniment. Pentru că nu au avut timp să organizeze ceremonia, sărbătoarea s-a mutat în a treia duminică din iunie, anul 1910. Succesul nu a fost cel aşteptat, iar pentru o vreme, Dodd nu s-a mai putut ocupa de promovarea acestei sărbători ocupată fiind cu studiile la Institutul de Artă din Chicago (1920).
Din 1930, Dodd a început însă o nouă campanie de promovare şi a fost ajutată chiar de cei care ar fi fost primii beneficiari ai evenimentului: fabricanţii de ceai, cei din industria tutunului şi a cadourilor de orice fel.
În 1966, preşedintele american Lyndon B. Johnson a legiferat Ziua Tatălui în a treia duminică din luna iunie.
În timp, Ziua Tatălui a devenit foarte populară şi este sărbătorită în întreaga lume, în diferite zile ale anului.
Până în 2009, când a fost legiferată, România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu avea o zi oficială dedicată tatălui şi paternităţii. Din 2010, aceasta zi este sărbătorită în a doua duminică din luna mai.
Semnificaţia Zilei Tatălui este legată direct de poziţia tatălui în familie şi societate. Scopul celor două zile, Ziua mamei şi Ziua tatălui, este de a recunoaşte importanţa contribuţiei individuale a fiecăruia dintre cei doi părinţi la viaţa de familie, de a consolida relatiile între părinţi şi copii lor, dar şi de a da acestora ocazia să-şi exprime dragostea şi respectul pentru părinţii lor.
Ziua tatălui în România
A fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la data de 9 mai 2010.
Iniţiativa a venit de la de la Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), iar acestora li s-au alătura un grup de şapte parlamentari.
Dintre toate statele Uniunii Europene, doar Romania nu sărbătorea Ziua tatălui înainte de 2010, în timp ce Ziua mamei este asimilată Zilei Femeii-8 martie, în lipsa unei sărbători distincte.
Ziua Internaţională a tatălui este sărbătorită în peste 50 de ţări în lume, printre care SUA, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Japonia, Turcia, Canada, Argentin, Singapore etc.