Mai toţi românii au auzit de proprietăţile curative ale lacurilor Amara sau Techirghiol însă puţini ştiu că şi în Bărăgan există o astfel de apă vindecătoare. Lacul Balta Albă, amintit şi de Vasile Alecsandri în scrierile sale, este de aproape două secole recunoscut pentru numeroase vindecări miraculoase. Nămolul sapropelic de aici a ajuns să fie cunoscut în toată lumea.
Lacul Balta Albă îşi trage numele de la sărurile depuse vara pe mal. Nămolul cu proprietăţi curative a avut nevoie de milioane de ani ca să apară.
Primele date despre puterile tămăduitoare ale lacului au apărut între anii 1860-1870 când o societate româno-italiană a construit aici o stațiune luxoasă.
Locul a renăscut în ultimii ani datorită unui investitor care a ridicat un hotel de 3 stele şi câteva căsuţe care pot găzdui 80 de turiști. Oaspeţii din ţară şi de peste hotare vin aici atraşi de reputaţia nămolului sapropelic.
Nămolul format în lacul Balta Albă are utilizări multiple.
Beneficiile nămolului de la Balta Albă au pus bazele unei adevărate industrii locale care include pastă de dinți, creme și loțiuni pentru ten.
Cu un trecut zbuciumat, cu perioade de glorie dar și de decădere, lacul Balta Albă din inima Bărăganului îi ajută în continuare pe cei care vin aici căutând leacuri pentru trup şi pentru suflet.