Legea devansării alegerilor prezidențiale trece de Senat. Schimbarea președintelui s-ar putea face ca în SUA

Devansarea alegerilor prezidențiale e cu un pas mai aproape de realitate. Senatorii au adoptat proiectul de lege inițiat de UDMR, care ar permite organizarea scrutinului cu trei luni înainte de finalul mandatului președintelui în funcție. Au fost însă tensiuni în plen și în comisii, unde opoziția a acuzat coaliția că-și favorizează candidatul. Legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților, for decizional.

Proiectul trecut de prima camera a fost depus de UDMR acum două luni și va permite ca alegerile prezidențiale să fie organizate mai devreme, înainte cu 90 de zile de la încheierea mandatului președintelui în funcție. Guvernul va trebui să stabilească data scrutinului cu cel puțîn 75 de zile înaintea zilei votului. 

Cristian Țăgârlaș, senator PNL: Acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mandatului presedinteleui nou ales. Cu majoritate de voturi a fost raport favorabil cu amendamente admise.

Cseke Attila, senator UDMR: Această propunere nu împietează asupra mandatului în funcție.

Dacă proiectul va fi adoptat și în Camera Deputaților, România va avea timp de trei luni un președinte în funcție și unul care așteaptă să preia mandatul, așa cum se întâmplă în Statele Unite. Coaliția crede că e o soluție utilă.  

Opoziția vede însă proiectul că pe o unealtă electorală menită să susțină candidatul coaliției. 

Sorin Lavric, senator AUR: Mă nedumirește că niște specialiști în domeniul juridic acceptă să mutilăm calendarul electoral. Domnul Ciolacu vrea să fie președintele României și partidele extremiste AUR și SOS sunt împiedicate să participe la alegeri nefraudate.

Potrivit legii în vigoare, alegerile prezidențiale se organizează în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul de președinte.

Distribuie știrea