Președintele Klaus Iohannis: Cu Suedia în NATO, vom consolida postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic

Contribuţia Suediei la securitatea euroatlantică este esenţială, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, la scurt timp după ce Parlamentul Ungariei a dat undă verde aderării acestei țări la NATO.

„Astăzi au fost îndeplinite condiţiile pentru a primi Suedia în familia NATO. Contribuţia sa la securitatea euroatlantică este esenţială. Cu Suedia în NATO, vom consolida postura de apărare şi descurajare pe Flancul Estic şi vom continua sprijinul puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X.

Unul dintre cei mai puternici producători de armament din Europa devine astfel al 32-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Suedia lasă în urmă astfel 200 de ani de neutralitate și nealiniere militară.

Ședința Parlamentului ungar a fost deschisă de premierul Viktor Orban, care le-a cerut deputaților să voteze pentru ratificarea aderării Suediei la NATO.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Avem o relaţie de lungă durată cu statul nordic, presărată cu câteva dispute. Mulţi, din afară, au încercat să se bage, ca să rezolve aceste dispute. Dar asta nu a ajutat, ci doar au împiedicat procesul. Ungaria este un stat suveran şi nu tolerează ca alţii să-i dicteze ce să facă, fie că e vorba de conţinutul unui acord sau de termenul său.”

Un acord militar între Budapesta și Stockholm a determinat o schimbare de atitudine a Ungariei.

Suedia va vinde Ungariei 4 avioane de luptă Grippen, ridicând la 18 numărul aparatelor de zbor multirol din flota ungară.

Distribuie știrea