• Sat. Nov 27th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Legea privind regimul armelor, promulgată, după ce Parlamentul a reexaminat condiţiile de acordare a autorizaţiei

Nov 12, 2021

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, modificările aduse Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, după ce Parlamentul a modificat proiectul respectiv, în conformitate cu observaţiile formulate în cererea de reexaminare.

12 Noiembrie 2021, 14:29 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 14:35) |

Legea armelor

Totodată, preşedintele a semnat şi decretele privind eliberarea din funcţie a trei procurori, ca urmare a pensionării, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Este vorba despre: Toma Gheorghe, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni; Constantin Cristian Ichim, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Braşov; Marinela Arginteanu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

În noiembrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea legii privind regimul armelor şi al muniţiilor. El arăta că aceasta instituie reglementări care asigură transpunerea în legislaţia internă a dispoziţiilor Directivei de punere în aplicare (UE) 2019/69 de stabilire a specificaţiilor tehnice pentru armele de alarmă şi de semnalizare în temeiul Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, precum şi prevederi care stabilesc cadrul legal naţional pentru punerea în aplicare a Regulamentului delegat UE 2019/686.

Şeful statului menţiona că modificarea dispoziţiilor alin. 1 art. 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul relaxării condiţiilor de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale pentru persoanele condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpaţi, “nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit” de legislaţia europeană în materie.

Pe 25 mai, Senatul a reexaminat proiectul de lege, iar din actul normativ a fost eliminată prevederea potrivit căreia autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care “nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, ameninţare, şantaj, braconaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de legea privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor“.

De asemenea, a fost eliminată prevederea conform căreia autorizaţia de procurare a armelor letale “se acordă persoanelor care nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, braconaj, ameninţare, şantaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de legea privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor”.

Pe 13 octombrie, proiectul a fost adoptat în aceeaşi formă şi de către Camera Deputaţilor, for decizional.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *