Liderii politici români salută ultimul raport MCV pentru România. Ciucă: Direcția reformelor este cea corectă | Ciolacu: Mai aproape de aderarea la Schengen | Gorghiu: O performanță extraordinară

22 Noiembrie 2022, 19:32 Știrile TVR |

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu

Ciucă: Raportul ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei

Premierul Nicolae Ciucă remarcă faptul că raportul MCV încurajează Guvernul să continue cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei.

”Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în Decizia de înființare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE.”, a afirmat prim-ministrul.

“Pentru Guvernul României, acest raport şi evoluţiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societăţii româneşti. Toate acestea sunt esenţiale deoarece răspund aşteptărilor cetăţenilor români. În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept”, a transmis Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a subliniat că raportul este şi o recunoaştere şi o confirmare la nivel european a faptului că direcţia reformelor pe care Executivul a urmat-o cu consecvenţă în ultima perioadă este “cea corectă”.

Potrivit prim-ministrului, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluţiile recente, ci, “în mod evident”, “o acumulare susţinută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii MCV, avem o importantă recunoaştere a maturităţii atinse în funcţionarea instituţiilor competente”.

Şeful Executivului a completat că documentul CE reflectă şi consolidarea statutului european al României:

“Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experţii Comisiei Europene. Autorităţile române competente au menţinut cu aceştia un dialog cordial şi constructiv, care va fi continuat pe acelaşi baze de deschidere şi încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României şi intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancoraţi în viziunea pro-europeană a României, clară şi pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre, pe baza aceloraşi instrumente”, a mai transmis premierul.

Marcel Ciolacu: Mai aproape de aderarea la Schengen

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat marţi că vestea venită de la Comisia Europeană referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este una extraordinară şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene.

“Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene. Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea şi cel mai mare obiectiv pentru România”, a scris Ciolacu la Facebook.

El a adăugat că formarea unei mari coaliţii de guvernare pentru a duce la bun sfârşit lucrurile care ”trenau” de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români.

“În pofida unor trompete politice care n-au ştiut decât să arunce cu noroi în permanenţă şi să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliţie de guvernare pentru a duce la bun sfârşit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români”, a menţionat acesta.

Alina Gorghiu: Este o performanță extraordinară a țării noastre

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, afirmă că reformele în Justiție vor continua, arătându-se convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect.

”MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulțumim Comisiei Europene pentru modul în care a susținut România în toți acești ani, pentru colaborare și pentru încrederea dovedită acum”, scrie senatoarea pe Facebook.

Ea mai remarcă faptul că ”depășirea perioadei de funcționare a MCV este un moment foarte important în ceea ce privește finalizarea integrării europene a României. Este o performanță extraordinară a țării noastre, a tuturor românilor!

”Nu este întâmplător faptul că facem acest pas atât de mare în timpul mandatului unui Președinte al României provenit din PNL, domnul Klaus Iohannis, și care se află în relație de parteneriat cu un Premier PNL, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Liberalii au fost mereu, din 1990 și până acum promotorii integrării europene și euro-atlantice, și susținătorii celor mai importante reforme pentru România.

Justiția din România a avut mereu suportul nostru în ceea ce privește asigurarea independenței sale. Sper că toți cei care au făcut greșeli în trecut au avut ocazia de a învăța din ele. Legile justiției, maltratate în anii anteriori, au fost reparate și sunt convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect. Decizia noastră de a face o prioritate politică din repararea legilor justiției s-a dovedit a fi corectă. Nici o amânare nu ar fi servit intereselor României”, a mai scris, pe pagina sa de socializare, Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că ”MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Comisia Europeană a confirmat în raportul făcut public progresul României în cadrul acestui mecanism”. El a mai anunțat că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare dat publicității de Comisia Europeană joi după-amiază este ultimul de acest fel pentru țara noastră.

Ministerul Justiției a emis un comunicat în care arată că ”nu privește raportul MCV de astăzi ca pe un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Source