Un nou studiu publicat în revista Frontiers of Aging susține că lumina albastră emisă de ecrane, precum cele ale telefoanelor sau ale laptopurilor, poate accelera procesul de îmbătrânire.
De-a lungul timpului, utilizarea excesivă a ecranului a fost asociată cu obezitatea sau probleme psihologice. Dar iată că un nou experiment, efectuat pe muștele de oțet, arată că lumina albastră poate avea efecte dăunătoare și asupra pielii și chiar asupra neuronilor senzoriali.
Studiul arată că nivelurile de metaboliți specifici – adică substanțele chimice esențiale pentru funcționarea corectă a celulelor – au fost modificate în cazul muștelor de oțet expuse la lumină albastră. Astfel, liderul studiului susține că utilizarea responsabilă a dispozitivelor reprezintă o strategie bună anti-îmbătrânire.
Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au aratăt că muștele de oțet care au fost ținute constant la întuneric au trăit mai mult. În schimb, muștele expuse la lumină, activează genele de protecție împotriva stresului și mor mai repede.
Ei au ajuns la acestă concluzie după ce au măsurat nivelurile de metaboliți din celulele muștelor și au descoperit diferențe semnficative între cele expuse la lumină și cele ținute la întuneric. În special, au descoperit că nivelurile de metabolit succinat au fost crescute, iar cele de glutamat mai reduse. Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule. Iar glutamatul asigură comunicarea dintre neuroni.
În concluzie, aceste modificări înregistrate de cercetători sugerează că celulele funcționează la un nivel suboptimal. Și, prin urmare, acest lucru poate cauza moartea prematură a celulelor, deci explică de ce lumina albastră accelerează îmbătrânirea.
Ei atrag atenția asupra acestei descoperiri deoarece LED-urile au devenit principala iluminare pentre telefoane, desktopuri și televizoare. Dar și a iluminării ambientale, astfel încât oamenii din societatea modernă sunt expuși constant la lumină albastră. Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași, deci există efecte negative și asupra noastră.
Cercetările viitoare speră să investigheze impactul direct asupra celulelor umane. Conducătorul studiului a spus că au folosit o lumină albastră relativ puternică pe muște, iar oamenii sunt expuși la o lumină relativ mai scăzută. Astfel, deteriorarea celulară poate fi mai puțin dramatică. Totuși, este recomandat să fim mai precauți în ceea ce privește timpul petrecut în față ecranelor.
Un articol de Maria Chiriță