MAE respinge poziția Rusiei privind scutul de la Deveselu

Ministrul român de externe a explicat că aceasta nu este o retorică nouă și face pace din strategia Moscovei demarată încă de acum 10 ani, când România a negociat și încheiat Acordul cu SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Scutul de la Deveselu a devenit subiectul preferat în retorica Moscovei. Ministrul rus al afacerilor externe a susținut la Consiliul ministerial OSCE că sistemele antirachetă amplasate în România și Polonia pot deveni oricând ofensive.

Structura militară a NATO se apropie în mod iresponsabil de graniţa Rusiei. În România şi Polonia sistemele anti-rachetă instalate pot fi şi sisteme ofensive. SUA pot instala oricând rachete cu rază intermediară, a susținut Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În Declarația finală a summitului NATO de la Varșovia din 2016 se precizează că sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic.

Articolul a fost de asemenea invocat de Bogdan Aurescu în răspunsul oferit omologului său rus.

Source

Distribuie știrea