”Make Europe great again”, sloganul inspirat de Trump al preşedinţiei Ungariei la Consiliul UE

Guvernul Ungariei, condus de ultranaţionalistul Viktor Orban, preia de la 1 iulie preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului Uniunii Europene, sub sloganul „Make Europe great again” („Să facem Europa măreaţă din nou”), aproape o copie a sloganului cu care fostul preşedinte american Donald Trump a triumfat în alegerile din 2016, relatează EFE.

Motto-ul indică o preşedinţie proactivă şi simbolizează ideea că „suntem mai puternici împreună decât separat”, a declarat Janos Boka, ministrul ungar al afacerilor europene, la conferinţa de presă organizată marţi în Varkert Bazar din Budapesta pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei ungare, conform MTI.

Ungaria va exercita funcţia de preşedinte al Consiliului UE între 1 iulie şi 31 decembrie „într-o situaţie extraordinară”, a afirmat Boka, adăugând că preşedinţia ungară doreşte să servească pacea şi securitatea în Europa.

„Europa trăieşte o situaţie excepţională, cu probleme precum un război în vecinătate sau imigraţia”, a subliniat Boka, promiţând că preşedinţia Ungariei va fi „un mediator onest”.

„Preşedinţia Ungariei va căuta soluţii reale la problemele reale ale Europei”, a mai spus ministrul, menţionând că Ungaria „nu promite miracole, dar aduce o şansă de schimbare şi progres”.

Executivul ungar a stabilit şapte priorităţi pentru preşedinţia la Consiliul UE: îmbunătăţirea competitivităţii, a apărării comune şi a apărării frontierelor externe, precum şi avansarea extinderii şi stimularea politicilor de coeziune, agricultura şi abordarea problemelor demografice.

În plus, Boka a precizat că în lunile următoare se aşteaptă la progrese în ceea ce priveşte funcţionarea spaţiului Schengen de liberă circulaţie şi combaterea antisemitismului.

Ungaria va încuraja, de asemenea, discuţiile pe teme legate de învăţământul superior sau de protecţia patrimoniului cultural.

Logo-ul preşedinţiei ungare are la bază cubul lui Rubik, o invenţie a ungurului Erno Rubik, care împlineşte anul acesta o jumătate de secol de când a fost creat în 1974. 

Distribuie știrea