
Managerul unei companii de amenăjări interioare: vopseaua lavabilă s-a scumpit cu 70%, gips cartonul și-a dublat prețul
”Dacă vorbim despre materiale, chiar am făcut niște calcule, față de 2020 vopseaua lavabilă a crescut cu 70%, cel mai mult însă, nu mă așteptam la asta, a crescut gips cartonul și profilele aferente, creștere 100%, și-au dublat prețul. Creșteri ceva mai mici sunt la adezivi, gleturile, undeva la 30-40%. Doar partea de amenajare, glet, faianță, fără mobilă, costul ajunge la 20-25 de mii de euro (apartament cu 2 camere, n.red.). Aici intră și obiectele sanitare, instalația electrică. Noi ne ocupăm de tot, ne cumpărăm materialele”, a declarat Nicu Boteanu la ”3 ceasuri bune”.
Chiar dacă prețurile sunt tot mai mari, specialiștii le recomandă celor care se apucă să-și renoveze apartamentele să pună accent pe calitate atunci când aleg materialele care sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp. Arhitecta Cristiana Zgripcea susține că reducerile pot fi făcute la capitolul accesorizare, asta pentru că respectivele produse pot fi înlocuite în timp.
”Oricât de mari ar fi bugetele beneficiarilor noștri, fiecare încearcă să le eficientizeze cât de mult posibil. Economii se doresc a fi făcute atât în renovările generale, cât și în decorarea și mobilarea apartamentelor. Sfatul pe care l-aș da ar fi următorul: să se investească mai mulți bani în lucrurile de durată, în cele care necesită cumva intervenția constructorilor, adică montare parchet, ar trebui să fie mai de calitate. Bugetele mai mici să fie la lucrurile pe care ni le permitem să le schimbăm, accesorizarea, poate și o canapea că până la urmă îi mai schimbăm o husă, un covor, niște draperii. Acestea pot fi în bugetul redus, dar lucrurile pentru care avem pretenția să dureze mult timp trebuie să fie de calitate”, a susținut Cristiana Zgripcea în cadrul matinalului de weekend.
Cât despre momentul cel mai bun pentru a te ocupa de renovarea casei, Nicu Boteanu susține că este un mit faptul că produsele se scumpesc sau ieftinesc în funcție de sezon și singurul avantaj pentru lucrările efectuate toamna este că sunt mai mulți angajați disponibili și proiectele pot fi finalizate într-un timp mai scurt.
”În interior te poți apuca de renovare oricând, este un mit să nu faci vara că este mai scump sau toamna că este mai ieftin. Avantajul ar fi doar că găsești echipe mai multe libere, firme, scăzând cererea la exterior odată cu venirea sezonului rece”, a susținut Nicu Boteanu.
Articol semnat de Ionuț Gheorghe