Un caz incredibil arată cât de rău pot face lipsa mişcării şi mâncarea nesănătoasă. Un bărbat din Capitală a ajuns să cântărească aproape 270 de kg, luând în greutate puţin câte puţin. A realizat că viaţa-i este în pericol când a simţit că-şi dă duhul după numai câţiva paşi prin casă. Bărbatul cu obezitate super-morbidă a rămas şi fără venituri. A aflat că îl poate ajuta o operaţie de micşorare a stomacului, dar şi pentru aceasta are nevoie de sprijin.
Totul e foarte greu. Vorbesc cu dvs. şi deja am obosit.
La 43 de ani, pe Costel Busuioc nu-l mai țin picioarele din cauza greutății. De un an, fostul taximetrist nu mai pate munci. A ajuns la 270 de kilograme. A mai slăbit cu diete, dar cum le-a oprit, a pus la loc mai mult. Atunci bea câte 4 litri pe zi de sucuri cu mult zahăr. Plus fast-food.
Constantin Busuioc, pacient cu obezitate super-morbidă: Mâncam tot felul de prostii.
A depăşit-o cu mult pe mama sa, care, la 59 de ani, a murit din cauza obezităţii.
Constantin Busuioc, pacient cu obezitate super-morbidă: Avea 150 de kg. A avut foarte multe complicăţii, i se blocaseră plămânii de la grăsime.
Costel este complet dependent de fiul său. El s-a apropiat de 140 de kilograme, în ultimii ani, fără să aibă probleme cu glanda tiroidă.
De 3 luni, tatăl mănâncă sănătos şi a ajuns la 222 de kilograme. Speră să poată face curând o operaţie de micşorare a stomacului. Medicul îl va opera probono, dar sunt şi alte costuri. Intervenţiile pentru obezitate nu sunt decontate de stat. Iar el nici pensie de boală nu are.
Constantin Busuioc, pacient cu obezitate super-morbidă: Venele la inimă sau aortele sunt foarte dilatate, inima este plină de grăsime, ficatul plin de grăsime şi mărit exagerat de rău, am un aparat cu mască de oxigen. S-au strangulat venele.
Bărbatul are un indice de masă corporală de 75, iar normalul e 25. Riscurile sunt foarte mari: pe lângă diabet și alte 230 de complicații ale obezitații, chiar viața e în pericol.
Dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog, prodecan UMF „Carol Davila”: Tu ai un cord construit de o dimensiune construită din punct de vedere genetic la o greutate normală. Dacă inima ar trebui să muncească mai mult, automat se suprasolicită. Avem o şansă destul de mare să avem evenimente cardiovasculare fatale.
Dr. Teodor Blănaru, medic specialist chirurgia obezităţii: Riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, pe termen lung, risc de cancer colorectal, infecţii respiratorii. Îi tăiem o mare bucată din stomac, undeva la 80 la sută, va mânca puţin, astfel încât va ajunge la saţietate imediat. O să-i pun un ineluş care se pune pe stomacul rezecat care este ca un gardian. Nu mai poate să mănânce mai mult.
Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Medicii au constatat că numărul celor care suferă de obezitate a explodat în pandemie. Iar potrivit estimărilor, situaţia se va agrava de la an la an, mai ales în rândul copiilor. În 2035, peste o treime dintre români ar putea să cântărească mult prea mult, cu costuri uriaşe pe toate planurile.
Conturile în care poate fi ajutat cazul cu obezitate super-morbidă sunt:
Nume titular: Busuioc Marian-Cristian-Daniel
Cont: RO09 BRDE 441S V326 6712 4410
Moneda: RON
RO39BREL0005506899740100
Nume titular: Daniel Busuioc