Marea Britanie urmează să clasifice grupul de mercenari Wagner drept organizație teroristă

Marea Britanie urmează să clasifice oficial grupul de mercenari ruși Wagner drept organizație teroristă, ceea ce ar impune sancțiuni financiare și alte penalități, ca o modalitate de a crește presiunea asupra Rusiei, a relatat marți ziarul The Times, preluat de Reuters.

10 Mai 2023, 14:30 Știrile TVR |

Organizația Wagner

Mercenarii Wagner au fost în fruntea atacurilor de luni de zile ale Rusiei asupra orașului ucrainean Bahmut.

Ministerul de Interne a construit un caz timp de două luni, iar proscrierea era „iminentă” în câteva săptămâni, a relatat ziarul, citând o sursă guvernamentală.

Dacă va fi promulgată, ar fi o infracțiune penală apartenența la Wagner, participarea la întâlnirile sale, încurajarea sprijinului pentru acesta sau purtarea logo-ului său în public, a precizat The Times.

De asemenea, decizia ar impune sancțiuni financiare asupra grupului și ar exista implicații asupra capacității Wagner de a strânge bani dacă orice fonduri ar trece prin instituțiile financiare britanice, a adăugat ziarul.

Nu există nicio dovadă că Wagner sau persoane legate de grup operează în Marea Britanie de când a început războiul din Ucraina, a precizat raportul.

Cu toate acestea, au existat „suspiciuni” că grupul a ajutat la transferul de bani în afara Marii Britanii după ce au fost impuse sancțiuni financiare asupra oligarhilor ruși și aliaților președintelui rus Vladimir Putin, a precizat ziarul, citând o sursă guvernamentală.

Ministerul britanic de Interne a declarat că analizează raportul Times.

Bahmut se află sub atac rusesc de mai bine de nouă luni, mercenarii Grupului Wagner conducând încercări repetate de a avansa asupra a ceea ce a fost cândva un oraș de 70.000 de locuitori.

Liderul grupului, Evgheni Prigojin, a declarat luni, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că trupele sale încep să primească muniția necesară pentru a-și continua înaintarea. Trupele au avansat maximum 130 de metri pe fondul unor lupte aprige, a precizat Prigozhin.

Source

Distribuie știrea