Medicii recomandă: Dacă ați avut Covid, verificați-vă glicemia! Este risc de diabet, chiar și la copii și adolescenți

Dacă aţi avut Covid, verificaţi-vă glicemia! Medicii depistează tot mai multe cazuri de diabet zaharat după infecţia cu SARS-CoV-2, chiar şi la copii şi adolescenţi. La cei cu factori de risc, precum obezitatea, era oricum nevoie de screening. Dacă boala nu e depistată rapid şi controlată, afectează grav organismul. Avem o lege a prevenţiei, dar nu are şi norme de aplicare, iar medicii de familie spun că analizele preventive prin CNAS sunt blocate.

24 Noiembrie 2022, 20:04 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 20:48) Știrile TVR |

O sete nefirească, nu mă mai puteam sătura de apă. Glicemia era 270.

Corneliu Cristian a aflat că setea era de la diabet. Boala i s-a declanşat după o calamitate în comuna Moviliţa-Vrancea, unde este primar. Cu dietă şi tratament, se simte foarte bine şi după 15 ani.

Corneliu Cristian, pacient cu diabet zaharat, primar în comuna Moviliţa-Vrancea: Am avut câteva cazuri, cei care nu au respectat dieta s-au pierdut. Au murit. Nu e de joacă. O comunitate sănătoasă e şi puternică.

Pentru a-i ajuta pe oameni, primăria din Moviliţa va plăti teste pentru depistarea precoce a diabetului. Până acum, în toată ţara medicii de familie recomandau analize gratuite pentru cei cu factori de risc, asimptomatici, dar spun că au fost blocaţi.

Dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei: Am primit o informare de la casa naţională că nu mai putem acorda servicii de prevenţie pacienţilor care au o boală cronică, indiferent ce boală cronică are pacientul. Inclusiv obezitatea este o boală.

În pandemie, mulţi s-au ales cu kilograme în plus care pot duce la diabet. Medicii descoperă tot mai des boala la cei care au avut Covid.

Virusul atacă pancreasul şi cauzează inflamaţie, dar şi terapiile cu cortizon pot duce la diabet.

Prof. dr. Gabriela Radulian, preşedinte, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: Ne-am confruntat în foarte multe situaţii cu valori glicemice mari inexplicabile la început, dar confirmate ulterior de acest status post-Covid.

La copii şi adolescenţi, numărul cazurilor de diabet crescut cu peste 16 la sută, spun medicii.

Netratată, boala duce la orbire, amputaţii şi deces. Screeningul pentru depistarea precoce apare în legea prevenţiei din 2020, dar care nu se aplică: încă nu are norme.

Dr. Mihaela Ion, medic-şef, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: Comisia de specialitate din Ministerul Sănătăţii lucrează la stabilirea unui traseu al persoanei care prezintă nişte factori de risc, ce servicii medicale este necesar să fie creionate şi acordate.

Statul asigură cele mai noi terapii, dar pentru controlul bolii e importantă şi monitorizarea corectă.

Actorul Dragoş Bucur depinde de insulină de 20 de ani, dar a scăpat de înţepăturile cu ace în degete. Un senzor pus pe piele îi arată în timp real pe telefon cât are glicemia şi cum evoluează. Doar copiii primesc însă gratis astfel de dispozitive.

Dragoș Bucur, actor, pacient cu diabet zaharat de tip 1: Mă ajută să iau decizia potrivită. Ori mănânc ceva dulce, ori îmi mai fac o mică doză de insulină. Pot să fac lucruri pe care le face orice om sănătos.

Peste un milion de români sunt diagnosticaţi cu diabet, cu aproape 150 de mii mai mulţi decât în primul an al pandemiei.

Medicii spun că încă un milion de bolnavi sunt nediagnosticaţi.

Source

Distribuie știrea