Statele Uniunii Europene nu reușesc să se pună de acord în privința plafonării prețului petrolului rusesc transportat pe mare nici măcar după ce G7 le-a dat soluția. Unele state au susținut că plafonul e prea mic

Transport de petrol pe mare / FOTO: Shutterstock – www.shutterstock.com

Comisia Europeana, președinția cehă a Uniunii Europene, Statele Unite și președinția germană a G7 au avut joi convorbiri pentru a estompa diferențele de opinii și pentru a ajunge la un acord în privința plafonării de preț care ar urma să intre în vigoare pe 5 decembrie.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, 6 dintre cele 27 de state UE s-au opus nivelului de preț propus de G7.

Polonia vrea ca plafonul să fie stabilit la 30 de dolari, subliniind că producția rusească ar costa undeva la 20 de dolari pe baril, iar propunerea G7 ar permite un profit mult prea mare pentru Moscova. Lituania și Estonia au susținut argumentele Poloniei.

Cipru, Grecia și Malta, țări cu transport maritim de anvergură, care ar avea de pierdut dacă sunt obstrucționate transporturile de petrol rusesc pe mare, au subliniat că plafonul este prea scăzut și au cerut compensații pentru pierderile pe care le-ar suferi și mai mult timp pentru a se adapta la noua situație.

Un diplomat european a declarat: “Sunt multe convorbiri bilaterale în curs la nivel foarte înalt. Va exista o întâlnire a reprezentanților tuturor statelor Uniunii Europene odată ce se realizează un progres. Nu are avea însă niciun rost să se organizeze o întâlnire dacă nu survine nicio schimbare”.

Source