Medicul Dan Tesloianu, acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre, a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seara, eliberarea din închisoare şi plasarea în arest la domiciliu a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, acuzat de procurorii Parchetului General că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre şi de luare de mită, potrivit Agerpres.

13 Mai 2023, 07:30 (actualizat 13 Mai 2023, 07:36) Știrile TVR |

Pacienți la terapie intensivă. Arhivă

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de către contestatorul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva încheierii din data de 2 mai, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală”, se arată în minuta instanţei.

Decizia magistraţilor a fost dată după ce în prealabil, pe 18 aprilie, au decis prelungirea arestului preventiv în cazul cardiologului Dan Tesloianu, medic la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi şi alţi medici şi rezidenţi, dar şi patru pacienţi care sunt acuzaţi de dare de mită.

Source

Distribuie știrea