Metode noi pentru golirea conturilor bancare: Vishing și Poofing

Mulţi români au rămas fără bani în conturi, după ce au fost ţintele unor noi metode de înşelăciune. De exemplu, anunţuri false care promit câştiguri. Alţii au fost apelaţi de pretinşi reprezentanţi ai unor instituţii bancare care au cerut datele personale ale titularilor conturilor.

Vishing sau Poofing sunt denumiri ale unor noi tipuri de înșelăciuni online. Estimările mai multor firme de securitate cibernetică arată că valoarea fraudelor a depășit 2 miliarde de dolari pe an. Prin apeluri telefonice frauduloase, atacatorii cibernetici conving interlocutorii că reprezintă instituții de stat sau companii private și reușesc să obțină date personale, date de autentificare sau financiare.

Laura Voicu, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: Din discuțiile cu cetățenii care au venit să sesizeze astfel de fapte o caracteristică generală fost că atacatorii au pus mare presiune în timpul conversațiilor în sensul în care presează utilizatorii să își ofere aceste date în scopul unor beneficii// fe că trebuie să li se oprească un serviciu fie li se închide un contact bancar și atunci trebuie să furnizeze niște date.

Anunțurile de pe platforme de socializare sau trimise pe email sunt la fel de periculoase și exploatează aceeași neatenție a oamenilor ori speranța acestora că se pot îmbogăți peste noapte. Autoritățile depistateaza astfel de anunțuri frauduloase, dar au mari dificulăți în blocarea lor.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Procesul lor de raportare și de suspendare a reclamelor respective de către rețeaua socială este aproape o luptă cu morile de vânt. O pagină de social media descoperită de noi în luna decembrie anul trecut generase 170 de astfel de reclame.

O altă varianta de înșelăciune este poofingul prin care victimele sunt sunate de pe numere aproape identice cu cele ale băncilor cu care colaborează. În plus, tehnologia a evoluat atât de mult încât permite infractorilor să dezvolte metode foarte greu de depistat.

Alin Iacob președinte Asociația Băncilor: Vorbim de oameni care sunt absolut abuzați, sunt găsiți în momente în care sunt vulnerabili. Infractorii știu cum să îi ia ca să greșească în a dezvălui informații sensibile. Vorbim de rețele criminale bine organizate, care văzând eficientă redusă a celor care-i urmăresc și ulterior îi penalizează, sunt încurajați să continue să dezvolte astfel de tipuri de mecanisme.

La nivel european se lucrează pentru emiterea unei directive prin care victimele unor anumte tipuri de înșelăciuni precum poofingul să fie despăgubite.

Distribuie știrea