Mexic: Patru morţi într-un schimb de focuri între poliţie şi presupuşi traficanţi de droguri, la frontiera cu SUA

Un poliţist şi trei presupuşi traficanţi de droguri au fost ucişi în timpul unei confruntări armate în oraşul Matamoros, în nord-estul Mexicului, au anunţat autorităţile locale, informează luni AFP.

Schimbul de focuri a fost declanşat după ce poliţia a început să urmărească o camionetă în care se aflau mai mulţi bărbaţi înarmaţi, a precizat pe reţelele sociale guvernatorul statului Tamaulipas, unde se află Matamoros.

Autorităţile au mai precizat că trei dintre presupuşii traficanţi de droguri au murit, în timp ce un altul a reuşit să fugă, şi au semnalat moartea „unui membru al gărzii statului”, o forţă de securitate locală.

Matamoros, care se învecinează cu statul american Texas, este scena unor confruntări frecvente între Cartelul Golfului şi grupări criminale rivale, printre care Los Zetas, potrivit autorităţilor.

Statul mexican Tamaulipas este unul dintre cele mai afectate de traficul de droguri. Oraşul Matamoros este de asemenea o etapă pe ruta migranţilor ce traversează de asemenea Rio Grande pentru a ajunge în SUA.

Drumurile din această regiune sunt considerate cele mai periculoase din Mexic, din cauza riscurilor de răpiri de către grupări criminale.

În martie 2023, presupuşi membri ai Cartelului Golfului au răpit acolo patru americani, dintre care doi au fost ucişi.

Circa 32 de migranţi venezueleni şi hondurieni au fost răpiţi în ianuarie, în timp ce călătoreau cu un autobuz pe drumul ce leagă Reynosa de Matamoros, traseu sub 90 de km.

Violenţele legate de carteluri au făcut în Mexic circa 450.000 de morţi şi peste 100.000 de dispăruţi începând din 2006, când fostul preşedinte mexican Felipe Calderon (2006-2012) a lansat o ofensivă militară împotriva traficului de droguri.

sursa Agerpres

Distribuie știrea