Rusia acuză SUA de atacul cu rachete asupra Sevastopolului, în Crimeea ocupată

Rusia acuză Statele Unite că sunt responsabile de atacul ucrainean de ieri asupra peninsulei Crimeea. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 4 rachete ATACMS au fost doborâte de sistemele de apărare anti-aeriană, iar muniția unei a cincea rachete a explodat în aer. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat rusă, oamenii care se relaxau pe o plajă la Sevastopol au fugit în grabă, speriați.

Atacul a avut loc după orele prânzului. Autoritățile ruse instalate în Crimeea au anunțat că fragmente de rachete au căzut lângă o plajă din partea de nord a orașului Sevastopol, unde localnicii își petreceau ziua liberă.

Mikhail Razvozhaev, guvernatorul din Sevastopol: Ca urmare a unui atac absolut terorist al regimului de la Kiev, cu muniție cu dispersie de fabricație americană, asupra orașului Sevastopol, în timpul verii, într-o vacanță, pe vreme bună, când oamenii se relaxau pe plajă, din păcate, în acest moment avem 124 de victime. Dintre acestea, trei copii și doi adulți au fost uciși.

În linia de discurs a lui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării a acuzat că specialiști americani ar fi stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor. Liderul de la Kremlin a luat imediat legătura cu responsabilii militari, iar Rusia va răspunde acestui atac, a mai transmis ministerul.

Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt Comitetul rus de Investigații: Departamentul principal de investigații al Comitetului rus de investigații a deschis un dosar penal în temeiul art. 205 din Codul penal rus – act terorist, privind atacul forțelor armate ucrainene asupra orașului Sevastopol, în urmă căruia au fost uciși și răniți civili, inclusiv minori. Rusia va cere un răspuns din partea comunității internaționale.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt, Ministerul rus de Externe: Din păcate, aceste structuri (OSCE ȘI ONU) sunt complet părtinitoare și nu mai sunt organizații internaționale, ci instrumente în mâinile Occidentului. Vom căuta un răspuns, vom face totul pentru a ne asigura că întreaga comunitate internațională este notificată cu privire la ultimele crime ale regimului de la Kiev.

A urmat o reacție furibundă în rândul personalităților publice ruse. Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a denunțat „un act josnic”, pe care l-a comparat cu atacurile teroriste comise ieri în sudul Rusiei asupra unei sinagogi, a unei biserici și a unui post de poliție din Daghestan, afirmând că nu există nicio diferență între administrația americană, liderii ucraineni și „fanatici nebuni”.

Patriarhul Kirill a declarat că „nu există niciun fel de justificare pentru un atac cu rachete asupra civililor”. El și-a exprimat indignarea și că atacul a avut loc în zi de sărbătoare. Sâmbătă, 8 oameni au murit și 29 au fost răniți în urmă loviturilor lansate de ruși în Ucraina.

Distribuie știrea