• Thu. Sep 23rd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Militarii români, 19 ani în Afganistan. Transmisiuni în direct și reportaje speciale la TVR

Aug 17, 2021

Mai bine de 19 ani, România a participat cu trupe la misiunile militare internaționale din Afganistan. Țara noastră a trimis peste 30 de mii de militari în una dintre cele mai mari zone de conflict ale lumii. Pentru toți a fost un test de curaj, de anduranţă, dar și dovada că România își respectă angajamentele. Trimișii speciali ai TVR v-au prezentat de-a lungul anilor reportaje în exclusivitate din teatrele de operațiuni din Afganistan.

17 August 2021, 20:31 |

“- Salut, ce faceți?

– Bine, salut, salut!”.

Este salutul în limba română al unor copii din Afganistan. Unul dintre puținele momente în care ordinea și pacea păreau să garanteze sacrificiul făcut de militarii noștri după ce, în 2002, România trimitea în Afganistan primele trupe.

Tot atunci, TVR își începea misiunea jurnalistică în una dintre cele mai fierbinți zone de conflict ale lumii.

În 2004, România devenea membră NATO. Un an mai târziu, țara noastră conducea pentru prima dată o misiune militară internațională.

Cu fiecare an, numărul militarilor români din Afganistan a crescut, iar operațiunile au devenit mai complexe și mai periculoase.

În 2009, militarii noștri dislocați la Qalat și Kandahar primeau mulțumirile unei țări întregi de la președintele României, care a mers în Afganistan. Atunci, Traian Băsescu a evocat memoria celor căzuţi la datorie.

România este printre puţinele ţări din NATO care au trimis în Afganistan forţe speciale. Misiunea luptătorilor de elită am aflat-o în exclusivitate la TVR.

Bine pregătiţi, militarii români au câștigat respectul și încrederea colegilor din NATO, lucru amintit și de Klaus Iohannis în timpul vizitei în Afganistan din 2016.

După aproape două decenii, România și-a retras trupele din Afganistan.

Ultimii 140 de militari români au revenit acasă în urmă cu aproape o lună. Momentul a fost marcat la București printr-o ceremonie specială.

Din 2002 și până acum, țara noastră a trimis 32 de mii de militari în Afganistan. 29 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți peste 200 au fost răniți.

Pentru cei 19 ani de război, România a plătit peste 600 de milioane de euro.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *