Ministerul Afacerilor Externe: Modificarea Tratatelor UE, un exercițiu laborios. Progrese importante pot fi realizate și în cadrul actual

10 Mai 2022, 16:25 (actualizat 10 Mai 2022, 16:58) Știrile TVR |

Ministerul Afacerilor Externe – MAE / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit MAE, documentul de poziţie semnat de către cele 13 state UE „exprimă foarte clar angajamentul şi disponibilitatea” acestora de a se angaja „constructiv” în procesele de reformă evidenţiate ca necesare din studiul „atent” al propunerilor rezultate din dezbaterile CoFE.

„România, alături de alte state membre, consideră că prioritatea, la acest moment, trebuie să fie acordată aspectelor concrete care preocupă cetăţeanul european, aşa cum au reieşit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziţie climatică, sisteme performante de sănătate, acţiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluţiilor actuale şi impactului negativ generate de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Progrese importante pot fi realizate şi în cadrul actual al Tratatelor UE şi, aşa cum a reieşit din dezbaterile CoFE, cetăţenii europeni sunt preocupaţi prioritar de aspectele concrete menţionate mai sus”, a explicat ministerul, citat de Agerpres.

Conform MAE, documentul propune o abordare graduală, care prioritizează răspunsul ce poate fi dat de UE necesităţilor „presante” ale cetăţenilor europeni, plecând de la analizarea rezultatelor CoFE şi a tuturor opţiunilor juridice care să ducă la o acţiune mai eficientă la nivel european.

MAE a subliniat că acest lucru „nu înlătură perspectiva” unei modificări a Tratatelor UE.

„Astfel, documentul menţionează că nu se exclude nicio opţiune, pentru a veni în întâmpinarea ideilor şi preocupărilor cetăţenilor. Modificarea Tratatelor UE este un exerciţiu deosebit de complex, laborios şi de lungă durată, care presupune un efort concentrat al instituţiilor europene şi al statelor membre, ceea ce ar putea afecta capacitatea UE de a da un răspuns rapid şi eficient la preocupările prioritare pentru cetăţenii europeni anterior menţionate, transmise de aceştia în cadrul CoFE. Pe cale de consecinţă, România consideră util un proces de reformă care să dea prioritate preocupărilor şi aşteptărilor presante ale cetăţenilor europeni, astfel cum au fost exprimate în cadrul conferinţei”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul a atras atenţia asupra faptului că propunerile „care nu sunt analizate suficient implică riscul de a abate energia şi voinţa politică” de la identificarea unor soluţii concrete pentru preocupările cetăţenilor europeni, dar şi de la provocările geopolitice urgente cu care se confruntă Europa.

Prin urmare, nu este vorba de a exclude reforme de tip instituţional, acolo unde este cazul, ci de a evita grăbirea unor astfel de procese şi declanşarea acestora fără o analiză necesară şi aprofundată. În mod consecvent, pe întregul proces al Conferinţei privind viitorul Europei, reprezentanţii României s-au implicat activ în facilitarea organizării de dezbateri cât mai ample pe temele prioritare ale conferinţei. De asemenea, în dezbaterile la nivel european, România a dat prioritate eficientizării politicilor europene care oferă beneficii concrete pentru cetăţeni şi care să conducă la o Uniune mai eficientă, mai rezilientă, care să răspundă provocărilor actuale şi preocupărilor cetăţenilor„, se afirmă în comunicat.

Statele care au semnat documentul de poziţie alături de România sunt Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia şi Suedia.

Source

Distribuie știrea