Ministerul Apărării de la Chișinău: Informațiile nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Facem apel la opinia publică să evite speculațiile

Ideea că armata lui Vladimir Putin pune la cale realizarea unui așa numit pod dinspre Odesa către Transnistria revine în spațiul public după ce a fost evocată de un general rus, de astă dată în interpretarea comunității de informații a Statelor Unite.

Avril Haines, directorul serviciilor de infomații ale SUA: Avem indicii că armata rusă vrea să facă un pod terestru până în Transnistria. În timp ce forțele ruse ar putea fi capabile să atingă majoritatea acestor obiective pe termen scurt în următoarele luni, credem că nu vor putea extinde controlul asupra unui pod terestru care se întinde până în Transnistria și include Odesa, fără a lansa o formă de mobilizare. Și este din ce în ce mai puțin probabil ca aceștia să poată stabili controlul asupra ambelor regiuni și asupra zonei tampon pe care o doresc în săptămânile următoare.”

Ministerul Apărării din Republica Moldova a făcut apel la evitarea speculațiilor pe tema Transnistria, în condițiile în care nu există indicii potrivit cărora războiul s-ar putea extinde pe teritoriul statului moldovean.

“Ministerul Apărării al Republicii Moldova face apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines. Precizăm că autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate din țara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare. Viața și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al ministerului Apărării din Republica Moldova.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova:  În acest moment preocuparea noastră la nivelul ministerului de interne şi cea mai mare ameninţare este destabilizarea ordinii interioare.”

Transnistria a făcut obiectul mai multor diversiuni, care au vizat atacarea sediului local al serviciului de informații transnistrean, al unor antene de comunicații, dar și a zonei de la frontiera cu Ucraina care găzduiește cel mai mare depozit de muniții din regiune.

Source