Ministerul Finanțelor: IT-iștii din sectorul public vor beneficia de aceleași facilitați fiscale precum cei din privat

Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Ministerul Educației au adoptat un ordin comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator a personalului din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități. Aceștia vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

23 Decembrie 2022, 17:18 (actualizat 23 Decembrie 2022, 17:22) Știrile TVR |

Ministerul Finanțelor Publice / FOTO: facebook.com/mfpromania

“Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți. Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iștilor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

“Această inițiativă face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publică”, a subliniat și Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 şi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului.

Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.

Source