Ministrul canadian de Externe – la Bucureşti. Va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea consultări politice cu Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe canadian, Melanie Joly, efectuează luni o vizită oficială în România, la invitaţia lui Bogdan Aurescu.

07 Martie 2022, 06:38 (actualizat 07 Martie 2022, 06:44) |

Romania Canada

Cu această ocazie, Melanie Joly va fi primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Tot luni, sunt programate consultări politice între Bogdan Aurescu şi omologul său canadian.

Potrivit MAE, invitaţia privind vizita în România a fost transmisă cu ocazia convorbirii telefonice a celor doi miniştri din 12 februarie şi reiterată cu prilejul întâlnirii din 20 februarie, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, vizita desfăşurându-se şi în continuarea interacţiunilor recente din cadrul ministerialei de externe a NATO şi reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care au avut loc vineri, la Bruxelles.

Pe dimensiunea bilaterală, miniştrii se vor referi la marcarea celebrării celor 55 de ani de relaţii neîntrerupte dintre România şi Canada în 2022 şi la necesitatea valorificării potenţialului cooperării bilaterale, cu caracter strategic, pe toate dimensiunile ei, arată MAE.

Şefii celor două diplomaţii vor avea un schimb substanţial de opinii despre evoluţiile generate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi consecinţele umanitare şi de securitate ale acesteia.

Cei doi miniştri vor discuta despre gestionarea eficientă şi coerentă a crizei umanitare, prin implicarea promptă a instituţiilor europene, a statelor membre UE şi a altor parteneri like-minded precum Canada, Regatul Unit sau SUA.

Totodată, miniştrii Aurescu şi Joly vor sublinia necesitatea cooperării transatlantice strânse pe toate dimensiunile relevante în contextul conflictului din Ucraina. În acest sens, pe baza discuţiilor din cadrul reuniunii ministeriale extraordinare NATO din 4 martie de la Bruxelles, cei doi şefi ai diplomaţiilor vor vorbi despre necesitatea regândirii elementelor fundamentale ale posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic – propusă şi argumentată de ministrul român de Externe în cadrul reuniunii NATO menţionate -, date fiind diferenţele majore ale contextului de securitate faţă de momentul în care aceasta a fost proiectată, precizează MAE.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea