Invitat miercuri seară la Tema zilei, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că într-o săptămână sau două vor sosi rezultatele analizei privind posibilele riscuri de securitate ridicate de instalarea aplicației TikTok pe telefoanele de serviciu. Întrebat dacă are cont pe TikTok, ministrul a admis că are un astfel de cont. „Echipa a insistat să-l fac, e un canal de comunicare, nu am aplicație instalată în dispozitivele mele, nici personale, nici de serviciu”, a declarat oficialul. El a ținut să menționeze că este un canal de comunicare care poate fi utilizat către un public mai ales care „nu merge în general la vot, nu se implică foarte activ în zona politică”. „Evaluez inclusiv eu dacă merită păstrat acest canal sau nu”, a admis Burduja, în contextul dezbaterii despre breșele de securitate ale aplicației.
„Analiza vizează aplicația TikTok pe dispozitivele de serviciu, deci ceea ce facem ca cetățeni e alegerea noastră, vom putea sau nu să avem, să păstrăm sau nu această aplicație, dar este bine să fim informați și, în mod evident, rezultatele analizei de specialitate ale instituțiilor responsabile cu securitatea cibernetică a României noi le vom face pe cât posibil publice și vom informa inclusiv publicul larg cu privire la riscurile la care poate se expune accesând, instalând, având această aplicație în dispozitivele mobile. Este o analiză nu ușoară. Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite chestionare către instituțiile de stat, să vadă gradul de penetrare pe care această aplicație îl are – câți angajați dintr-o anumită instituție au această aplicație pe dispozitivul de serviciu. De asemenea, instituții de tipul Cyberint, care se ocupă cu atacuri avansate, cu securitatea cibernetică și cyber intelligence desfășoară de asemenea o analiză proprie, să vadă ce date implică această aplicație, dacă sunt date care sunt necesare strict funcționării ei sau sunt alte date pe care le extrage din dispozitivele noastre, unde le comunică și exact care sunt riscurile pe care le implică”, a precizat ministrul.
După primirea chestionarelor completate, Directoratul Național de Securitate Cibernetică va emite o îndrumare către instituții și fiecare va putea decide în privința utilizării aplicației, în funcție de analiza de risc făcută de fiecare instituție. „Aceasta este abordarea la momentul acesta”, a subliniat ministrul.
„În baza legii securității cibernetice promulgată cred că ieri de președintele Iohannis, deci avem o lege după 10 ani de blocaj în România, o lege pe care ministerul nostru a promovat-o, a susținut-o și CCR din fericire a validat-o, avem o lege care permite instituțiilor statului inclusiv limitarea unei asemenea aplicații. Deci cadrul legal există, poate fi abordarea sugerată de DNSC la nivelul fiecărei instituții, dacă riscurile evidențiate în urma analizei vor fi foarte mari, probabil că se va da o linie unică de la nivel central”, a precizat oficialul.
Întrebat ce mai este de analizat în România, în condițiile în care autoritățile din mai multe state au interzis aplicația TikTok pe telefoanele angajaților, Sebastian Burduja a răspuns că „suntem datori să facem o analiză proprie”.
„Există și consecințe – dacă luăm o măsură extremă, ne putem trezi în fața unor litigii, de exemplu, deci statul român e dator să facă o analiză proprie, nu putem doar să mizăm pe ceea ce a considerat un alt stat sau un alt organism internațional”, a declarat el. „Cu siguranță că vom avea o linie apropiată de linia europeană”, a ținut să adauge.
Ministrul a menționat că are un cont de TikTok, dar că aplicația nu e instalată pe dispozitivele sale.
Ministrul a spus că nu vede cum ar putea o instituție a statului să își mențină un cont pe TikTok dacă se va lua decizia ca aplicația să nu se regăsească pe telefoanele angajaților.
„Cred că a interzice o asemenea aplicație pe dispozitive personale, deci nu pe cele de serviciu, ar fi o măsură destul de dură și n-am văzut-o luată în niciun stat până acum. Toate măsurile au vizat dispozitivele de serviciu”, a ținut să precizeze Sebastian Burduja.
Ministrul a evitat să răspundă dacă este pentru interzicerea aplicației pe telefoanele de serviciu, subliniind că așteaptă rezultatul analizei specialiștilor.