Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Decizia UMF Iași privind accesul studenților la examene, corectă. Bolnavii care intră în spital au nevoie de un test PCR

13 Mai 2021, 17:56 (actualizat 13 Mai 2021, 18:09) |

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu / FOTO: Autor: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

„Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenţi. În al doilea rând, nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii, ştiţi foarte bine, au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţii de la Medicină în spitale fără test PCR”, a declarat ministrul la Palatul Victoria, la finalul ședinței de guvern.

„În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administraţie şi în Senatele universitare în care sunt reprezentaţi, alături de cadre didactice şi studenţii”, a mai arătat Cîmpeanu.

Cîmpeanu a subliniat că în cadrul unei universităţi deciziile se iau împreună cu reprezentanţii studenţilor din instituţia respectivă.

„Nici Ministerul Educaţiei, nici vreun partid politic, nici altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile luate de către o universitate, dacă vrem să rămânem (…) în rândul universităţilor de prestigiu din această lume. Deci, deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie eşti vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR. Atenţie, se admit, din ce cunosc, în UMF ‘Gr. T. Popa’ Iaşi inclusiv testele antigen rapide, care sunt foarte simplu de făcut”, a spus Cîmpeanu.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au cerut astăzi suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19.

De cealaltă parte, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenţilor, cât şi al profesorilor examinatori şi supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.

„Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anti-COVID care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune, programată conform calendarului anului universitar. (…) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate”, a declarat rectorul UMF Iaşi, citat de Agerpres.

Source

Distribuie știrea