Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat în contextul războiului din Ucraina

Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat, o iniţiativă în acest sens venind din partea consilierului local al USR Siegfried Mayer, care este şi membru fondator al Asociaţiei “Aradul Civic”, implicată în ajutorarea refugiaţilor ucraineni de la începutul invaziei ruse.

10 Mai 2022, 12:00 (actualizat 10 Mai 2022, 12:06) Știrile TVR |

Monumentul Eroilor Sovietici din Arad

Siegfried Mayer a declarat, marţi, potrivit Agerpres că împreună cu colegii din USR va redacta un proiect de hotărâre care va fi înaintat Consiliului Local Municipal Arad, urmând să fie propusă demontarea monumentului şi eventuala amplasare a acestuia în Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în Al Doilea Război Mondial.

Consilierul local este implicat în acţiuni de sprijinire a refugiaţilor ucraineni de când a început invazia rusă în Ucraina, Asociaţia “Aradul Civic” amenajând şi un depozit şi un magazin prin intermediul căruia oferă gratuit ucrainenilor îmbrăcăminte, alimente, produse de igienă sau medicamente.

Biblioteca Judeţeană “Alexandru D. Xenopol” Arad informează pe site că Monumentul Eroilor Sovietici este amplasat în cartierul Aradul Nou din 1951 iar autorul este necunoscut. Monumentul se află într-un parc de pe Calea Timişorii, lângă Podul Traian, şi a fost ridicat în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din septembrie 1944 date pentru eliberarea Aradului.

“Pe un soclu patrulater, ridicat deasupra solului şi marcat la colţuri cu patru stâlpi ornamentali, au fost suprapuse patru elemente masive din beton, în secţiune pătrată, de diferite dimensiuni şi forme pentru a susţine o coloană cilindrică înaltă de trei metri, terminată cu o sferă ce poartă însemnele comuniste: secera şi ciocanul încrucişate. În faţă pe trunchiul de piramidă s-a fixat stema din bronz a Uniunii Sovietice, deasupra căreia, pe soclul paralelipipedic pe o placă de marmură a fost incizată inscripţia: GLORIE EROILOR / CĂZUŢI PENTRU / ELIBERAREA POPOARELOR. În timp, însemnele din bronz Secera şi Ciocanul, precum şi Stema Uniunii Sovietice au fost demontate, astăzi fiind considerate ca pierdute”, se arată în descrierea făcută de Biblioteca Judeţeană.

Conform sursei citate, o expertiză tehnică din 2019, realizată în vederea reabilitării monumentului din fondurile municipalităţii, constata starea avansată de degradare: soclul prezintă atac biologic, fisuri, graffiti şi eflorescenţe saline, iar coloana cilindrică este afectată de crustă bio-minerală.

Source