Mugur Isărescu: Rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei al acestui an

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, în contextul majorării dobânzii  cheie cu un punct procentual, la 4,75% pe an, că la baza acestei decizii au stat creșterea preturilor de consum și a prețului la energie și, într-o mai mică măsură, a prețului la carburanți.

06 Iulie 2022, 14:59 (actualizat 06 Iulie 2022, 15:41) Știrile TVR |

Guvernatorul BNR a mai spus că potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei, anul curent, sub impactul șocului pe partea ofertei, dar într-un mod vizibil încetinit, urcând astfel moderat peste valorile prognozate în luna mai pe orizontul scurt de timp.

Determinante pentru această înrăutățire a perspectivei sunt dinamicele mai mari consemnate pentru lunile următoare ale prețurilor combustibililor, gazelor naturale și a energiei electrice, chiar și contextul aplicărilor schemelor de sprijin, a spus Mugur Isărescu, care a subliniat influența negativă a războiului din Ucraina.

Banca Națională a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, un salt de un punct procentual, în condițiile unei inflații care a depășit așteptările băncii centrale și a ajuns la 14,5% în mai.

De asemenea, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 6,63% pe an, de la 6,60% pe an cât era marţi, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 29 octombrie 2010, respectiv 6,64%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Source

Distribuie știrea