NASA: Cel de-al patrulea zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte nu a mai avut loc

Cel de-al patrulea zbor al mini-elicopterului Ingenuity trimis de NASA pe Marte, programat pentru joi, nu a avut loc deoarece vehiculul motorizat nu a reuşit să decoleze, a anunţat NASA, care a afirmat că analizează datele şi planifică o nouă încercare vineri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

06 Mai 2021, 15:42 (actualizat 06 Mai 2021, 15:43) |

Elicopterul Ingenuity

„Datele primite (…) joi dimineaţă arată că elicopterul nu a efectuat cel de-al patrulea zbor aşa cum fusese planificat”, a anunţat într-un comunicat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenţiei spaţiale americane. Ingenuity „nu a intrat în modul zbor, care este necesar pentru ca zborul să aibă loc”, se precizează în comunicat.

„Elicopterul este în stare bună” şi această întârziere „nu împiedică zborurile viitoare”, a dat asigurări NASA. O nouă încercare va avea loc vineri, la ora 10:46 pe coasta de est a SUA (16:46 ora Franţei), însă primele date vor ajunge pe Terra în jurul orei 13:30 (19:30 ora Franţei).

Elicopterul urma să încerce joi să zboare mai mult timp (117 secunde) decât la al treilea zbor efectuat duminică (80 secunde), parcurgând o distanţă mai mare, mai rapid (3,5 metri pe secundă în loc de 2 metri pe secundă).

Densitatea foarte scăzută a aerului marţian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultra-uşor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze.

Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe „Planeta Roşie”.

Source

Distribuie știrea