NATO ia în considerare crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina pe o perioadă de 5 ani

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat crearea unui fond al aliaților în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pe o perioadă de cinci ani pentru Ucraina, a relatat Bloomberg, potrivit The Kyiv Independent.

Vestea despre această propunere vine înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 3-4 aprilie, pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a Alianței și pentru a discuta despre asistența suplimentară pentru Ucraina, precum și despre potențialii candidați pentru postul de secretar general după încheierea mandatului lui Stoltenberg, în octombrie.

Potrivit Bloomberg, propunerea, care ar trebui să fie aprobată de toți cei 32 de membri ai Alianței, este posibil să fie modificată până la summitul NATO din iulie. În afară de aceasta, „Aliații încă discută propunerea lui Stoltenberg și orice mecanisme de contabilizare, inclusiv dacă se va lua în considerare ajutorul bilateral acordat Ucrainei în suma totală”, potrivit Bloomberg.

SUA, Estonia și Lituania au anunţat că îl susțin pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Estonia şi-a anunţat marţi susţinerea faţă de candidatura lui Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, relatează agenţia DPA. De asemenea, Statele Unite îl susțin pe deplin pe actualul premier olandez la șefia NATO. Este mesajul transmis într-un briefing online cu jurnaliști din mai multe țări, de ambasadoarea americană la NATO.

De asemenea, NATO ar putea prelua atribuțiile operaționale ale Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care coordonează livrările de arme către Ucraina de către aproximativ 50 de țări, potrivit raportului.

„Cu comandantul suprem aliat al NATO, generalul Chris Cavoli, la conducere, un astfel de pas ar putea proteja structura de orice schimbare politică ce ar putea rezulta după alegerile din noiembrie”, a precizat Bloomberg, referindu-se la potențiala victorie a lui Donald Trump la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, având în vedere comentariile controversate ale acestuia cu privire la viitorul alianței și sprijinul acordat Ucrainei.

Potrivit Bloomberg, sprijinul acordat propunerii lui Stoltenberg ar putea indica „o schimbare de paradigmă” pentru NATO, care s-a distanțat anterior de eforturi similare pentru a evita să fie atrasă într-un război mai amplu cu Rusia.

Deși sunt unite ca bloc împotriva unei invazii la scară largă a Rusiei, nivelurile de sprijin între statele membre NATO, precum și declarațiile publice ale acestora cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Kremlinul pentru securitatea europeană, variază.

Membrii NATO mai apropiați din punct de vedere geografic de Rusia, cum ar fi statele baltice, au fost mai deschiși decât alții.

Anterior, ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, a declarat că „nu toate țările înțeleg caracterul de a acționa de urgență care există”, referindu-se la războiul Rusiei și la sprijinirea Ucrainei.

La 20 martie, premierul estonian, Kaja Kallas, a declarat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar ajuta la prevenirea celui de-al treilea război mondial.

Distribuie știrea