Negocieri decisive la Guvern pentru salariile profesorilor, care vor crește, anul viitor, cu 20 la sută, în tranșe

11 Decembrie 2023, 15:06 (actualizat 11 Decembrie 2023, 23:18) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Mai bine de o oră au durat discuţiile dintre reprezentanţii sindicatelor din educaţie şi premierul Marcel Ciolacu.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI: Putem aborda problema măririi cu 20% a salariilor în anul 2024. Rămâne să calculăm, zilele următoare, în două tranşe, 1 ianuarie şi 1 iunie. Nu vă putem spune procentele. Conform OUG 57/2023, mărirea la profesorii debutanţi trebuie să fie de 13%. Scrie negru pe alb. Suplimentar, venim cu mărire de, matematic, 7%, dar e posibil, repet, să fie alte procente.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret: Această creștere care va fi acordată în 2024 este chiar mai mult decât ceea ce am discutat inițial.

Executivul ar fi găsit bani doar pentru o majorare salarială cu 20%. Asta, deşi acum câteva luni promitea, de la 1 ianuarie 2024, 50% din diferenţa între salariul aflat în plată şi salariul din noua grilă de salarizare.

Ministrul Educaţiei a declarat recent că mărirea de 20 de procente ar fi fost agreată cu reprezentanţii profesorilor.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Din ultimele discuții s-a desprins un procent de 20 la sută, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordare.

Ministrul Finanţelor taie orice speranţă pentru mai mult de 20%.

Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: Haideți să vedem, să se definitiveze în coaliție și diseră, când punem bugetul în transparență, o să vedeți. (Va fi un procent mai mare de 20%?) Nu, nu cred.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, prim-ministru: Cu salariile profesorilor o să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să așteptăm să închidem întregul buget, să bugetez acești bani, la Ministerul Educației. Sunt ferm convins că vom avea împreună o situație corectă.

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL, preşedintele Senatului: Este o decizie care a rezultat în urma discuțiilor avute la nivelul Guvernului cu sindicatele.

Opoziţia critică decizia coaliţiei.

Ștefan Pălărie, senator USR: Cea mai mare grevă a profesorilor din țară din ultimii 18 ani, astăzi acea grevă e urmată de o altă minciună colosală și anume creșterea salariilor personalului din învățământ, așa cum a fost promisă oficial prin Ordonanța 57 a.c.

De la 1 ianuarie, România ar fi trebuit să aibă o nouă lege a salarizării, cu grile noi pentru fiecare categorie în parte.

Pentru debutanţii în învăţământ, salariul ar fi fost egal cu cel mediu brut pe economie. Actul normativ nu a fost însă finalizat.

ACTUALIZARE în vară, promisiunea a fost de 50% din diferenţa dintre salariul actual şi cel din viitoarea grilă. Sindicaliştii din Educaţie refuză orice comentariu până la finalizarea negocierilor.

Întrebat dacă va fi o majorare peste 20%, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a răspuns că nu crede.

La Educație este o majorare substanțială de aproximativ 61% a bugetului, ceea ce înseamnă că sunt asigurate  fondurile necesatre și pentru majorarea salariilor, a explicat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Întrebat dacă aceste creșteri vor fi etapizate, președintele PNL a declarat că este o decizie care a rezultat în urma discuțiilor la nivelul Guvernului cu sindicatele.

Premierul Marce Ciolacu a declarat că salariile profesorilor o să le decidă cu liderii se sindicat în aceste zile.

Era normal  să așteptăm să închidem întregul buget, să bugeteze acești bani la Ministerul Educației, sunt ferm convins că vom avea împreună o situație corectă, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Source

Distribuie știrea