Situație stranie în Râșnov unde cel puțin 100 de persoane, copii și adulți, au avut simptomele unei boli digestive doar în ultimele zile. Numărul mare de cazuri într-un timp atât de scurt a creat panică în rândul localnicilor și mulți s-au gândit că problemele de sănătate ar putea fi provocate de apa de la robinete.
Testele periodice au ieșit însă bune până acum, dar că să fie exclusă această ipoteză DSP Brașov a recoltat noi probe de apa pentru analize.
Foarte mulți locuitori din Râșnov au ajuns la medic sau la farmacie cerând ajutor zilele trecute. Toți aveau simptomele unei infecții digestive.
Ana Zaharia, farmacist: Am observat o mare creștere în ultima săptamâna, foarte mulți pacienți din Râșnov. La început au fost fără rețetă și apoi s-au sesizat, au fost pe urgență și au venit și cu rețete de la medicii de familie în principal la noi au fost copii, la început.
Oamenii s-au gândit că sursa îmbolnăvirii ar putea fi apa potabilă de la robinet – singurul punct comun între toți cei care s-au simțit rău.
Localnică din Râșnov: Daca era din aer, trebuia să fim, totuși, mai mulți, și singurul care rămânea era apa
Localnică din Râșnov: Fetiță nu a consumat apă, doar i-am spălat niște zmeură cu puțină apă. Marți seara, sora mea s-a simțit foarte rău. Dureri foarte mari de cap de stomac, și a doua zi și fetița a început să vomite.
Andrea Neculau, director DSP Brașov: Nu sunt cazuri grave. Evoluţia bolii este autolimitată, în una-două zile. Avem un singur caz de copil internat la Spitalul de Copii din Braşov şi din testele biologice a rezultat că este un virus digestiv. Foarte probabil că asta este.
Inspectorii sanitari iau în calcul orice ipoteză, dar din primele date nu apa ar fi cauza. Pentru siguranță, au fost luate noi probe pentru care mâine se așteaptă rezultatele.
Răzvan Iancu, purtător de cuvînt al Primăriei Râșnov: Dacă vin negative, recomandarea noastră, a autorităților locale și nu numai dacă vin negative, este că cetățenii să spele bine legumele și fructele înainte de consum, să păstrez o igiena corespunzătoare a mâinilor.
Cornel Secareanu, director Goscom Cetatea Râșnov SA: Eu şi familia mea bem încă apă de la robinet. Aşteptăm rezultatele, până atunci nu putem să facem nicio supoziţie.
Probe prelevate din două locații de pe raza orașului Râșnov pe 5 iulie, ultimele înaintea apariției cazurilor de îmbolnăvire, au arătat că nu există riscuri de infectare și că apa nu este contaminată.