• Mon. Oct 18th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

România, sprijin constant pentru Republica Moldova. Programul de asistenţă nerambursabilă va fi prelungit

Jul 23, 2021

Programul de asistenţă nerambursabilă de 100 de milioane de euro, semnat de Chişinău şi Bucureşti, va fi prelungit. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu aflat într-o vizită oficială la Chişinău. După o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a anunţat că România va continuă implementarea proiectelor de interconetare energetică, din educaţie şi din alte domenii.

23 Iulie 2021, 18:10 (actualizat 23 Iulie 2021, 21:40) |

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti s-a întâlnit la Chişinău cu preşedintele Maia Sandu. Bogdan Aurescu a menţionat că victoria unui partid proeuropean la alegerile din 11 iulie  e o şansă unică de apropiere a Republicii Moldova de comunitatea europeană. De asemenea, odată cu învestirea noului guvern de la Chişinău urmează a fi prelungit acordul de asistenţă de 100 de milioane de euro, expirat în luna martie, din cauza reticenţei guvernului de la Chişinău.

BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe din România: “Am discutat despre importanţa prelungirii programului de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile acordului de asistenţă neramburabilă de 100 de milioane de euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare în martie acest an. Am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei contribuţii voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro, în scopul implementării de proiecte pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Republica Moldova”.

Preşedintele Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat cetăţenilor Republicii Moldova. Ea și-a exprimat recunoştinţa pentru noul lot de 100.620 de mii de vaccinuri anti-Covid 19 adus astăzi la Chişinău.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: “În momentul în care vom avea următorul guvern, votat de Parlament, am reluat discuțiile asupra programelor pe care le-am inițiat anterior și, evident, am discutat despre actualizarea acestor programe pornind de la contextul real pe care il avem astăzi în Republica Moldova”.

Vizita ministrului de Externe al României Bogdan Aurescu la Chişinău este prima pe care o face un oficial european în Republica Moldova, după victoria Partidului Acţiune şi Solidaritate la scrutinul din 11 iulie.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *