O pictură mai veche decât Constituția SUA, furată de mafioți în anii ’60, a fost returnată proprietarului după mai bine de 50 de ani

„O pictură mai veche decât Constituția SUA a fost returnată proprietarului său legitim în această lună – la mai bine de 50 de ani după ce a fost furată de mafioți”, a anunțat FBI într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

„Învățătoarea”, tablou pictat de artistul englez John Opie, a fost găsit printre obiecte scoase la vânzare în 2021. Pictura în ulei pe pânză datează aproximativ din anul 1784.

În 1975, un bărbat numit Gerald Festa a depus mărturie că el și alte două persoane care aveau legături cu crima organizată au furat pictura din casa doctorului Earl Leroy Wood în 1969, potrivit unor documente judiciare. Pictura a reapărut în timpul vânzării casei mafiotului condamnat Joseph Covello, Sr., din 1989.

La momentul respectiv, nimeni nu a înțeles semnificația picturii și aceasta a fost vândută ca parte a proprietății lui Covello din Florida către un bărbat care, conform FBI, nu avea nicio idee despre istoricul ei.

Tabloul a fost regăsit întâmplător

După ce cumpărătorul a decedat în 2020, familia sa a hotărât să îi vândă bunurile și a descoperit adevărata istorie a picturii, prin intermediul unui evaluator pe care l-a angajat.

„Când am văzut-o, părea cu siguranță a fi o pictură din secolul al XVIII-lea”, a declarat evaluatorul Emily Stauffer pentru postul de televiziune afiliat CNN, KUTV. „Era o pictură bine realizată.”

A durat mai mult de doi ani până când familia lui Wood a găsit documentele care să dovedească că pictura le aparținea.

FBI a predat opera de artă fiului lui Wood, Dr. Francis Wood, în vârstă de 96 de ani, la 11 ianuarie.

„Într-o lume în care investigațiile penale lasă adesea cicatrici, a fost o bucurie rară să facem parte dintr-un caz cu beneficii reciproce: un triumf pentru istorie, justiție și familia Wood”, a declarat agentul special al FBI, Gary France.

CITEȘTE ȘI: Pictură rară a lui Bruegel cel Tânăr, găsită în spatele ușii unei case din Franța. „Este una dintre acele descoperiri care se întâmplă o dată în carieră

Distribuie știrea