Oamenii de știință folosesc inteligenţa artificială pentru a măsura viteza de topire a gheţarilor

23 Noiembrie 2023, 13:12 Știrile TVR |

Oamenii de știință au dezvoltat un sistem de inteligență artificială capabil să cartografieze rapid și precis suprafața și conturul aisbergurilor prin intermediul imaginilor din satelit. Acest lucru se întâmplă într-o sutime de secundă, semnificativ mai rapid spre deosebire de abordarea convenţională.

Dr. Anne Braakmann-Folgmann, Universitatea Arctică din Norvegia: Așadar, această nouă rețea este de 10.000 de ori mai rapidă decât oamenii. Cartografiază dimensiunea şi forma aisbergului în mai puțin de o sutime de secundă, în timp ce oamenii ar avea nevoie de câteva minute pentru a face oricare din aceste lucruri.

Dr. Bablu Sinha, Centrul Naţional de Oceanografie: Aisbergurile sunt generate de straturile de gheață, care se deplasează odată cu circulația apei din ocean și întâlnesc apă mai caldă pe măsură ce merg spre sud sau spre nord, în Antarctica. Pe măsură ce se topesc, aduc apa dulce în ocean. Acesta este un flux de apă dulce în ocean. Și acest flux poate avea un mare impact asupra circulației apelor oceanice.

Circulația oceanică este mișcarea pe scară largă a apelor din bazinele oceanice, un regulator cheie al climei prin stocarea și transportul căldurii, carbonului, nutrienților și apei dulci peste tot în lume. Aisbergurile care se topesc pompează nutrienţi în mediul înconjurător, ceea ce poate duce la modificări semnificative ale ecosistemului, în următorii ani. Urmează ca oamenii de ştiinţă să cerceteze dacă această schimbare va avea un efect negativ sau pozitiv asupra lanţului trofic marin.

Source

Distribuie știrea