Oligarhul rus Vladimir Potanin susţine că este pregătit să discute posibila fuziune dintre Nornickel şi Rusal

Oligarhul rus Vladimir Potanin, cel mai mare acţionar al Nornickel, a anunţat că este pregătit să discute o posibilă fuziune a gigantului minier cu producătorul de aluminiu Rusal, în contextul sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

05 Iulie 2022, 13:21 (actualizat 05 Iulie 2022, 13:28) Știrile TVR |

Vladimir Potanin

Aceste sancţiuni nu vizează Nornickel, dar, săptămâna trecută, Marea Britanie a impus sancţiuni împotriva lui Potanin.

Necesitatea de a diversifica structura acţionariatului, pentru a face faţă sancţiunilor, nevoia potenţială de sprijin din partea statului pentru proiecte în Rusia şi agenda verde globală sunt printre motivele care stau la baza discuţiilor de fuziune. Propunerea a venit din partea conducerii Rusal, a anunţat omul de afaceri rus, într-un interviu acordat RBC TV.

Oficialii Rusal nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta informaţia.

Conform datelor Refinitiv Eikon, la încheierea şedinţei de tranzacţionare de luni, capitalizarea bursieră a Nornickel şi a Rusal era evaluată la 49 miliarde de dolari şi, respectiv, 15 miliarde de dolari. În prezent, Rusal deţine 26% din Nornickel.

“Am trimis azi o scrisoare în care confirm acordul nostru de a începe procesul de discutare a fuziunii cu Rusal”, a declarat Potanin, în interviul realizat luni.

Nornickel este cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel. De asemenea, compania produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

Rusal este cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

Potanin, în vârstă de 61 de ani, este cel mai mare acţionar al Nornickel, cu o participaţie de 36%, şi timp de zece ani a fost director general.

Marţi, Kremlinul a precizat că nu este informat de niciun plan care vizează fuziunea dintre Nornickel şi Rusal.

“Nu ştim nimic despre astfel de noţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, pentru Reuters.

Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care joacă hochei.

Source