Orașul finlandez Lahti, un model european. 99% dintre cetăţeni locuiesc la maximum 300 de metri distanţă de un spaţiu verde urban

Oraşul finlandez Lahti, unul din cele mai verzi din Europa, vrea să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până anul viitor. Deja se recuperează 97% din deșeurile menajere. Locuitorii primesc bilete pentru transportul în comun, film sau teatru dacă au un comportament eco-responsabil. Iar 99% dintre ei locuiesc la cel mult 300 de metri de zone urbane verzi.

Lahti a renunțat la folosirea carbunelui și este acum încălzit cu reziduuri forestiere și deșeuri de lemn. Cu emisiile de carbon reduse deja cu 70%, orașul finlandez este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025.

Cel puțin 97% din deșeurile menajere ale orașului sunt recuperate. Cele reciclabile sunt separate și reutilizate, iar cele organice sunt transformate în compost sau biogaz. Plasticele nereciclabile sunt transformate în combustibil pentru producerea energiei electrice.

KIMMO RINNE – director de dezvoltare: Acesta este un material combustibil solid, pe care îl vindem centralei electrice, Este compus în principal din diverse tipuri de plastic nereciclabil.

De asemenea, orașul Lahti a construit noi piste pentru biciclete și zone pietonale mai largi. Mai mult decât atât orașul pune la dispoziția locuitorilor biciclete electrice. Ințitativa este un adevărat succes, dat fiind că numărul bicicliștilor crește de la an la an.

AINO KULONEN – coordonator de mediu: Am ales bicicletele electrice deoarece oferă numeroase avantaje într-un mediu deluros precum cel din Lahti.

Un alt proiect de succes este CitiCAP, o aplicație prin care orașul îi răsplătește pe locuitorii care merg pe jos, cu bicicleta sau care folosesc transportul public. Oamenii primesc puncte în schimbul cărora pot cumpăra bilete pentru mijloacele de transport în comun, bilete la film sau la teatru.

O altă realizare semnificativă a orașului Lahti este curățarea și revitalizarea lacului Vesijarvi, care, în trecut, fusese cel mai poluat lac din Finlanda.

HEIKKI MAKINEN – director al Fundaţiei Lacului Vesijarvi: Lacul este considerat un model de top atât la nivel european, cât și internațional. Suntem, desigur, foarte mândri de acest lucru.

În 2021 Lahti a primit titlul de „Capitală Verde Europeană”. Programele și inițiativele simple, dar inovatoare ale orașului finlandez ar putea fi reproduse cu ușurință de orașele din întreaga Europă.

Distribuie știrea