Papa Francisc crede că celibatul pentru preoți poate fi reconsiderat

Papa Francisc îşi poate imagina în principiu abolirea celibatului pentru preoţi, după cum a afirmat într-un interviu pentru un site argentinian de ştiri, publicat vineri. ”Nu există nicio contradicţie în faptul că un preot se poate căsători”, a spus Suveranul Pontif, amintind că în Biserica Catolică Orientală bărbaţii căsătoriţi pot fi preoţi, relatează DPA.

11 Martie 2023, 17:07 (actualizat 11 Martie 2023, 17:51) Știrile TVR |

Papa Francisc

De ani de zile Papei i s-a cerut în repetate rânduri de către diverse cercuri să ridice sau să relaxeze cerinţele de celibat pentru preoţi.

Abia vineri delegaţii Adunării sinodale germane pentru reforma Bisericii Catolice au adoptat un text în care se cere o deschidere în ceea ce priveşte celibatul. Papei urmează să i se ceară să examineze viitorul celibatului obligatoriu.

Întrebat de Infobae dacă celibatul ar putea fi reconsiderat, Francisc a răspuns că da. Celibatul în Biserica occidentală este “o interdicţie temporară, nu este veşnică, precum hirotonirea în preoţie”, a adăugat el.

Şi cum celibatul este o disciplină, poate fi deci reconsiderat, a spus Francisc.

Cu toate acestea, el se îndoieşte că mai mulţi bărbaţi ar prefera preoţia dacă li s-ar permite să fie căsătoriţi, conform interviului acordat cu ocazia împlinirii a 10 ani de pontificat, la 13 martie.

Potrivit presei, Papa a declarat la jumătatea lunii februarie că doreşte să păstreze celibatul. Cu ajutorul unor “prietenii adevărate între preoţi” este posibil să se trăiască celibatul, a spus el.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea