Învățământ universitar de scurtă durată sau facultatea de doi ani: O propunere din Legea Educației, menită să producă rapid specialiști ceruți pe piața muncii: bibliotecar, economist, reparator IT

Autoritățile vor să reînființeze învățământul universitar de scurtă durată – doi ani de studii – pentru specializări foarte cerute pe piața muncii, în special în IT și computere. Important este ca pregătirea să conțină suficient de multe ore de practică în care studenții să obțină aptitudinile cerute de companii. Iar companiile pot acorda burse și stagii de practică în zonele de producție și astfel să recruteze viitori angajați. Noul sistem de învățământ este prevăzut în proiectul noii Legi a educației.

11 Martie 2023, 17:43 (actualizat 11 Martie 2023, 19:45) Știrile TVR |

Tinerii vor putea obține diplome pentru specializări precum cea de bibliotecar, economist sau specialist IT, după doar doi ani de studii universitare. Nu sunt diplome de licență, dar certifică anumite calificări care sunt cerute pe piața muncii. Esențiale în aceste programe scurte de studii sunt stagiile de practică obligatorii.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Reînfiinţăm ciclul scurt, adică nivelul 5 de calificare în universități, care înseamnă admitere cu diplomă de Bacalaureat. Companiile mari au solicitat asta, mai ales din IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este și o tendință europeană și există facilități fiscale oferite operatorilor economici.

Ștefan Vlaston, expert în Educaţie: Piaţa muncii cere specialişti de aceştia. Să zicem, specialist în repararea şi întreţinerea computerelor, pentru care liceul este insuficient, dar licenţa e prea mult. Foarte bine că se rezolvă problema în doi ani de zile.

Instituțiile de învățământ superior au obligația să asigure minimum 50% din locurile pentru practică, cele mai multe în afara universităților. La Politehnică, de exemplu, absolvenții celor doi ani de studii vor primi diplome de subinginer.

Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnică Bucureşti: Nu se pune problema să putem da diplomă de inginer în cazul Politehnicii, după doi ani de zile. Este o etapă intermediară. Avem nevoie de circa 600.000 de ingineri în următorii ani, iar România nu poate produce în această perioadă 600.000 de ingineri.

Succesul programelor de studii universitare de scurtă durată va depinde și de modul în care vor fi implementate.

Teodor Iancu, vicepreşedinte ANOSR: Va depinde foarte mult de cum înţelege statul, pe de o parte, să autorizeze şi să acrediteze aceste programe şi pe de altă parte, să le finanţeze. E vorba în special de Ministerul Educaţiei şi de universităţile de profil, trebuie să-şi asume o strategie ca să identifice exact absolvenţii de liceu pe care să-i trimită către această formă de învăţământ scurt.

Studiile scurte ar putea reduce și abandonul universitar, care a crescut în ultimii ani: unul din doi studenți nu termină studiile.

Source

Distribuie știrea