Parchetul Rusiei a ordonat un control strict al firmelor străine care iși suspendă activitatea în țară

Magazin Ikea în Sankt Petersburg / FOTO: Shutterstock

‘Procurorii vor stabili un control strict în ce priveşte respectarea legislaţiei muncii, a condiţiilor din contractele de muncă, plăţii salariilor, executării obligaţiilor contractuale faţă de contractanţi şi faţă de Federaţia Rusă’, a anunţat procurorul general într-un comunicat.

Acesta precizează că va fi ‘reprimată cu fermitate’ orice tentativă a companiilor care părăsesc Rusia ‘de a nu îşi respecta în mod unilateral obligaţiile’, şi promite urmărirea penală a firmelor care vor începe proceduri de intrare ‘fictivă sau premeditată’ în faliment.

În urma invaziei ruse în Ucraina, numeroase companii străine – printre care Coca-Cola, H&M, McDonald’s, Ikea, Shell sau BP – au anunţat că îşi suspendă sau opresc activităţile în Rusia.

Fără a pronunţa cuvântul ‘naţionalizare’, preşedintele Vladimir Putin s-a declarat joi în favoarea numirii unor administratori ‘externi’ în fruntea companiilor străine care părăsesc Rusia, ‘pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze’.

Sute de mii de locuri de muncă sunt ameninţate, în timp ce sancţiunile occidentale care lovesc sistemul financiar şi industria riscă să arunce Rusia într-o criză economică profundă. Ele au provocat deja o cădere a rublei şi o accelerare suplimentară a inflaţiei, aminteşte AFP, citată de Agepres

Source

Distribuie știrea