Refugiații ucraineni care trec prin vama Siret, primiți cu brațele deschise

Peste 100.000 de refugiaţi ucraineni au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei de la Siret. Sunt oameni care şi-au lăsat casele, rudele şi prietenii, şi-au pus în grabă doar câteva lucruri în bagaj, iar acum sunt nevoiţi să înceapă o viaţă nouă, departe de ţara lor. Fiecare dintre ei are câte o poveste impresionantă. De admirat este însă efortul voluntarilor care se oferă să le dea o mână de ajutor. Cei mai mulţi sunt din România, dar sunt şi persoane care au străbătut mii de kilometri ca să-i ajute pe cei care fug de război.

11 Martie 2022, 12:30 (actualizat 11 Martie 2022, 12:42) |

Până acum câteva săptămâni, Anna locuia în orășelul Irpin, în apropierea Kievului. Când a fugit din localitatea atacată de armata rusă, și-a luat fiica și violencelul. Până la izbucnirea războiului, Anna cânta într-o orchestră din Kiev. Acum și-a îmbrățișat soțul și a plecat pe calea pribegiei, fără să știe unde va ajunge.

Primele zece zile am stat într-un sat, apoi ne-am mutat în partea estică, într-un alt sat, apoi aici, a povestit Anna.

Odată ajunsă la Siret, Anna a putut să respire ușurată. Este însă ingrijorată de soarta soţului său care a rămas în Irpin, să îi ajute pe soldaţii ucrainieni.

Tot la Siret, printre voluntari sunt și doi tineri din Portugalia.

Pentru că suntem oameni. Ştiu că de-a lungul istoriei, au fost conflicte. Dar acum, în secolul al XXI-lea, nu are sens să avem asemenea ostilităţi, doar pentru că vrei mai mult pământ, a spus Ana, voluntar din Portugalia.

Oamenii care vin aici sunt foarte confuzi. Au nevoie de ajutor. Eu lucrez acum cu Crucea Roșie. Oferim mâncare, medicamente, le spunem de unde pot lua autobuzul, le dăm paturi. Dacă au animale cu ei, îi ducem la cabinetul veterinar, a spus Francesco, voluntar din Portugalia.

Vama Siret a fost cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei din România, în ultimele două săptămâni.

Circa 100.000 de ucraineni au intrat prin vama Siret, de la începutul războiului .

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea